2014. 12. 25. 17:25

Nem látszik a kilábalás az építőiparban

Októberben és novemberben már 650-re ugrott a megszűnő építőipari cégek száma. Az egész éves szám 6500 fölé emelkedhet, ami 15 százalékos növekedés 2013-hoz képest - írja a Délmagyar.hu.

fhg– Az ágazat egyik fő problémája a lakossági ingatlanbefektetések hiánya. A kis- és középvállalkozások továbbra is tömegesen szűnnek meg – mondta Tóth Tamás, az adatot közzétevő Opten céginformációs szolgáltató ügyvezetője.

Két egymást követő hónapban rekordszintre emelkedett az egy hónapon belül megszűnő cégek száma Magyarországon, ami nem fest jó képet a jövő évi kilátásokról. Szeptemberig havonta 500-550 cég hagyta abba a munkát, októberben azonban már 650, novemberben pedig 656 ágazati céget törölt a cégbíróság.

– A közzétételek decemberben várhatóan lelassulnak, de a tendencia alapján minimum 6500 társaságot törölnek 2014-ben, ez pedig 15 százalékos növekedés a megelőző évhez képest – magyarázta Tóth Tamás. – Bár az építőipar teljesítményéről javuló adatok láttak napvilágot 2014-ben, a számok azt mutatják, hogy a mikro- és kisvállalkozások nem tudták kivenni a részüket az ágazat fellendüléséből. Egy éves szakmai felmérés szerint az ágazat cégeinek árbevétele emelkedik, de ez nem terjed ki a magasépítésre, amelyben a legtöbb kisebb vállalkozás érdekelt.

alfahir.hu