2014. 11. 21. 22:11

Nem lesz ott a magyar kézilabda válogatott a vébén!

A Nemzetközi Kézilabda Szövetség (IHF) tanácsának döntése értelmében Izland és Szaúd-Arábia pótolja a visszalépett Bahreint és Egyesült Arab Emírségeket a január 15-én kezdődő katari férfi világbajnokságon. A lehetséges beugrók között volt a magyar csapat is.

aAz IHF pénteki közleménye szerint a két visszalépett szövetség 100-100 ezer svájci frankos büntetést kapott. A megüresedett két helyre pedig az ázsiai és az európai szövetség döntése alapján az első számú kontinentális tartalékokat, Szaúd-Arábiát (D csoport) és Izlandot (C csoport) sorolta be.

Két hete Bahrein, egy hete pedig az Egyesült Arab Emírségek jelezte az IHF-nek visszalépését indoklás nélkül - minden bizonnyal a Katarral fennálló feszült politikai viszony miatt -, majd kedden mindkét szövetség bejelentette, hogy mégis szeretne indulni. Ez utóbbi szándékot az IHF már nem vette figyelembe.

A vb-szereplés jogát a magyarok nem harcolták ki, a júniusi selejtezőben elbuktak a szlovénokkal szemben, ám amikor a két ázsiai ország visszalépett, a magyar szövetség jelezte részvételi szándékát az IHF-nek. Tette mindezt azért, mert az olimpiai negyedik magyar csapat a világranglistás és a legutóbbi vb-n, illetve Eb-n elért helyezésével jogos beugró lehetett volna.

Súlytalan a magyar (sport) diplomácia (is)

Döbbenetes, ami történt, számunkra talán a legfájóbb döntés született, hiszen két országot sorolt be a vb-mezőnybe a nemzetközi szövetség, azonban a korábbi döntéssel szemben, amikor Ausztrália helyett Németország kapott lehetőséget a részvételre, ezúttal nem a legutóbbi világbajnokság végeredményét vették alapul, hanem más elvek mentén született a döntés - idézte a hazai szövetség közleménye Vetési Iván elnököt, aki még hozzátette: a sportszerűség határain belül minden sportdiplomáciai csatornán keresztül lobbiztak a számukra kedvező döntés érdekében.

Nem értünk egyet az IHF döntésével, és ezt jelezni is fogjuk, vizsgáljuk a lehetőségeinket - jelentette ki az MKSZ vezetője.

A mezőny egyszer már módosult: az IHF a selejtezők után az ausztrálok helyére a német válogatottat - a legutóbbi vb-n a Katarba ki nem jutott csapatok közül a legjobb helyen végzett együttest - sorolta be, mivel nem ismerte el az óceániai kontinentális szövetséget.

MTI nyomán - alfahir.hu