Nem listázás, hanem bejegyzés külföldi ügynökként

képHárom jobbikos országgyűlési képviselő, Gyöngyösi Márton, Volner János és Mirkóczki Ádám tegnap kezdeményezte, hogy a nemzeti szuverenitás megőrzése érdekében külföldi „ügynök szervezet” megnevezéssel vegyék nyilvántartásba azon szervezeteket, amelyek egy évben több mint egymillió forintot kapnak külföldi támogatóiktól.

A hazai sajtó nagy része azonnal „listázásról” beszélt, emlegetve Gyöngyösi Márton korábbi – de nyomban tisztázott – listázási javaslatát azzal a céllal, hogy bemutassa: ha Gyöngyösi korábban a zsidókat akarta listázni, akkor most a – a képzettársítás felállításával – nyilván „zsidó” szervezeteket.

Nem: a három képviselő azt kívánja, hogy az ilyen nem kormányzati (civil) szervezeteket jegyezzék be – tartsák nyilván – külföldi ügynökökként, mint azt teszik Izraelben, Oroszországban, és meghatározott esetekben már nagyon régóta az Egyesült Államokban.

Azon nagyon egyszerű oknál fogva, hogy – mint közismert  - a cigányprímás is annak a nótáját fújja, aki fizet neki. De a MOL fizetett embere a MOL, a Shell fizetett embere a Shell nótáját húzza. Ez a világ rendje. Ez nem „listázás”, mert akkor listázás az is, ha az orvos páciensét tüdőbetegként veszi nyilvántartásba. És listázás minden egyéb, ami dokumentált emberekről és emberi tevékenységekről, ha azok ismert kategóriák részei.

Miért lenne kivétel az a nyilvántartás, amit a Jobbik javasol?

Nem beszélve arról, hogy a külföldi támogatások bevallására vonatkozó hazai előírások, jogszabályok nagyon is ködösek. Ehhez elég a Helsinki Emberjogi Bizottság és a TASZ – mindkettő főleg amerikai pénzen működtetett civil „emberjogi” szervezet – támogatáskimutatását megnézni honlapjukon.

Az előbbi támogatáskimutatásából egyértelműen kiderül, hogy honnan kapja a pénzt, az utóbbi kimutatásából az eredet hiányzik. De azt nem nehéz kitalálnia annak, aki a Társaság a Szabadságjogokért tevékenységét összehasonlítja az előbb említett szervezetével. Véletlenül azonosak céljaikat és jellegüket tekintve.

A Jobbik nem azt akarja, hogy az ilyen szervezeteket zárják be. Hanem azt, hogy mindenki tudja, ők milyen érdekeket képviselnek. Kiktől kapják a pénzt, amikor azt terjesztik Magyarországról, hogy itt a cigányok ellen megkülönböztető hadjárat folyik és a többi mantrát, amelyeket Tavarestől kezdve az Amnesty International-en és a Velencei Bizottságon át az ENSZ illetékes szervéig oly örömmel foglalnak be ténybeli bizonyítékként, ha bennünket kell elítélni.

Ezek a szervezetek idegen érdekeket képviselnek. Idegenek fizetik őket és az adott támogatásért meghatározott teljesítményt várnak el tőlük. Amit természetesen meg is kapnak. De erre az átláthatóságra a magyar polgároknak joguk van. Ugye Transparency International és atlatszo.hu?

Ordosz Műhely