2016. 12. 27. 19:39
MTI nyomán

Nem tüntethet a német szélsőjobb szilveszterkor Kölnben

A német rendőrség kedden betiltotta a neonáciként aposztrofált Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD) szilveszterre tervezett megmozdulását Kölnben, ahol 2016. január 1-jére virradóra túlnyomóan észak-afrikai országokból származó férfiak követtek el szexuális támadásokat, illetve raboltak ki több nőt.

A hatóságok indoklása szerint fennáll a közbiztonság súlyos veszélyeztetése, ami máshogy nem lenne elhárítható.

A tüntetést szilveszterkor helyi idő szerint este 10 és hajnali 4 óra közt tartották volna.

"Nem tudják megvédeni a nőket a szexuális erőszaktól, de betiltják a tüntetéseket"

- reagált a hatóságok döntésére az NPD, amely jogi úton megtámadhatja a döntést.

A kölni belvárosban szilveszter éjjel történt bűncselekmények nyomán 662 nő tett feljelentést szexuális zaklatás 1310-en pedig vagyon elleni bűncselekmények miatt. A tömeges zaklatások súlyos felháborodást keltettek Németország- és világszerte.

2016 szilveszter éjjelére a német hatóságok megerősített rendőri jelenléttel készülnek, hogy ilyen bűncselekmények ne ismétlődhetnek meg. A tartományi rendőrség 1500 tagja fogja biztosítani az ünnepséget.

Csak a várható retorziók tartják vissza a nők megerőszakolásától az észak-afrikai bevándorlókat?

Mivel kezdetben a rendőrök nem léptek fel megfelelő hatékonysággal a megtámadott nők védelmében, sok olyan bevándorló is vérszemet kapott, akik alapvetően nem bűncselekmények elkövetésének tervével érkeztek a kölni szilveszteri buliba. Ez azonban arra is rámutat, hogy a főként az érintett észak-afrikai migránsok azonnal a többségi társadalom ellen fordulhatnak, ha a rendvédelmi szervek gyengülését érzik.