Nem ússza meg a kormány: bérfelzárkóztatás kell a további felminősítéshez

Közvetett módon kritizálta a köztévében a kormány gazdaságpolitikáját Csath Magdolna, közgazdász. Szerinte ugyanis Magyarország versenyképessége javításával érhet el további kedvező hitelminősítői besorolásokat, ehhez azonban nem elég az olcsó munkaerővel versenyezni, hanem itt az ideje a bérfelzárkóztatásnak.

A szakértő hangsúlyozta, a Moody's pénteki felminősítésével Magyarország mind a három nagy hitelminősítőnél befektetésre ajánlott kategóriába került, de még csak egy szinttel van a bóvli kategória felett, miközben a visegrádi országok a legmagasabb szinten vannak. Csath Magdolna szerint ennek hátterében az áll, hogy a válság Magyarországra hatott a legjobban, illetve Magyarország kezelte a legrosszabbul azt, így most rossz helyzetből kell visszahoznia magát.
    
Kiemelte, a Moody's a javuló makrogazdasági adatok miatt, vagyis például a csökkenő államadósság és költségvetési hiány, valamint a gazdasági növekedés miatt döntött a felminősítésről, a további feljebb kerüléshez azonban az innováció és a kisvállalkozások támogatásával a versenyképességet kell javítani, valamint tovább kell mérsékelni a régión belül még mindig magas államadósságot.
 
Mint ismert, a kormány gazdaságpolitikájának egyik sarokköve a mesterségesen lefojtott bérszínvonal, ami a kabinet tervei szerint vonzotta volna a nyugati cégeket. Csakhogy ezzel szemben felgyorsult a kivándorlás, ennek következtében pedig épp a munkaerőpiacon legsikeresebb, fiatal, szakképzett réteget vesztettük el.
sss
2019. december 05. | 19:53
December 5. népszavazás plakát
sss
2019. december 05. | 19:53
December 5. népszavazás plakát
Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!

Friss

Stummer János: A szociális dolgozók fontosabb munkát végeznek, mint a miniszterelnök.