2012. 05. 03. 00:15

„Nem véletlenül születtünk a Kárpát-medencébe”

A Magyar Remény Mozgalom első alkalommal méretteti meg magát a hétvégi szerbiai tartományi és önkormányzati választásokon. A Jobbik nevében Vona Gábor pártelnök és Szávay István országgyűlési képviselő támogatásukról biztosították a László Bálint vezette délvidéki nemzeti radikális pártot.

Egy új hazát, mely szebb a réginél

Péter Ferenc színművész előadásával kezdődött meg a Magyar Remény Mozgalom (MRM) szabadkai kampányzáró rendezvénye, aki Gyóni Géza Ferenc Ferdinánd jár hadak élén című monumentális hatású versét szavalta el. A május 6-i szerbiai választások előtti utolsó kampányesemény mottóját Petőfi Sándor sorai adták: „Egy új hazát, mely szebb a réginél, És tartósabb is, kell alkotnotok”.

kép

A zsúfolásig megtelt szabadkai művelődési ház

„A Jobbik politikai horizontját nem az állam, hanem a nemzet határai szabják meg, ezért számunkra nemzeti ügyekben nincsenek belügyek” – jelentette ki Szávay István. A Jobbik Nemzetpolitikai Kabinetjének elnöke az MRM több választási rendezvényén is részt vett, és a délvidéki párt jelöltjeiben tiszta szívű, nyílt tekintetű, nemzeti sorskérdésekben elkötelezett magyar embereket ismert meg, akiket a Jobbik nevében nyugodt szívvel ajánl a délvidéki magyar szavazóknak.

Sorsközösségben élünk

Szávay úgy fogalmazott, Magyarország nem lehet közömbös aziránt, hogy az elcsatolt magyar közösségek milyen politikai vezetőket választanak meg, mint ahogy a délvidéki magyaroknak sem mindegy, hogy Budapesten nemzeti ügyekben mennyire elkötelezett párt veszi át a kormányrudat. A Jobbik ezért feladatának érzi, hogy a kétharmados magyar kormányt határozottabb kül- és nemzetpolitikára szorítsa, a „reményeseket” pedig arra biztatja, hogy álljanak ki ügyeikkel bátran a szerb, magyar és nemzetközi nyilvánosság elé.

kép

Vona Gábor, László Bálint és Szávay István a kampányzárót megelőző sajtótájékoztatón

Szávay hangsúlyozta, hiába szaggatták szét az országot Trianonban, a Kárpát-medencei magyarság ma is sorsközösségben él: „Ugyanazok a problémáink, mindenhol fogyunk és pusztulunk, minden régióban megroppantották a magyar közösségek gerincét, gyengül az identitás, ilyen helyzetben csak tiszta, hiteles, következetes, a nemzeti közösségek képviseletét bátran felvállaló párt érhet el eredményeket, ebből pedig csak egy van Délvidéken: a Magyar Remény Mozgalom”.

2012 sorsdöntő év lesz

„Nem hiszek a véletlenekben, mindennek megvan a maga oka, és az sem véletlen, hogy évekkel ezelőtt, amikor az MRM a szárnyait bontogatta, és a Jobbik a politikai nagykorúság küszöbére lépett, erős szövetséget kötöttünk, és ma itt lehetek közöttetek” – kezdte beszédét Vona Gábor. A Jobbik elnöke számos párhuzamot lát a két párt története, programja és küldetése között, és bízik benne, hogy hamarosan az MRM is véghezviszi azt a politikai-társadalmi áttörést, amely Magyarországon 2010-ben megtörtént.

Vona Gábor kifejtette, hogy 2012 az egész Kárpát-medencében sorsdöntő év lesz, minden régióban tiszta vizet kell önteni a pohárba, ehhez pedig új politikai erőkre van szükség. Az antiglobalizáció, az önfenntartó közösségek megerősítése, a közbiztonság megteremtése, a múlt tisztázása – ezek mind közös alappillérek a két párt programjában. A Jobbik vezetője ezért arra kérte a délvidéki magyarokat, hogy vasárnap adjanak esélyt az MRM-nek, hogy bizonyítsanak.

Attila unokái vagyunk

Az Európai Unió jövője kapcsán a pártelnök pesszimista, és a megoldást inkább Kelet-Közép-Európa népeinek összefogásában látja, melyet nehezítenek ugyan a közös sérelmek, de ha nem teszünk így, akkor a Nyugat „eltapos bennünket”. Hozzátette, ha van olyan szeglete Európának, ahol az önfenntartás megvalósítható, akkor az a Délvidék.

kép

Vona Gábor: Nem vagyunk kisebbség

Vona Gábor a Jobbik megalakulásának történetét felelevenítve elmondta, saját példájuk bizonyítja, hogy mozdíthatatlannak hitt politikai berendezkedésen is lehet változtatni. E cél megvalósítása érdekében olyan mozgalomra van szükség, amely nem pozíciókban és tisztségekben gondolkozik, hanem mélyreható társadalmi változásokban. Ehhez viszont először a múlttal kell szembenézni, mivel jelenleg generációk nőnek fel úgy, hogy elhazudják a származásunkat. „Attila unokái vagyunk, ezt kell belenevelni minden egyes magyar emberbe az anya ringatásától kezdve. Nem vagyunk kisebbség, és nem véletlenül születtünk a Kárpát-medencébe. Vissza kell adnunk a megtépázott magyar embereknek a büszkeségüket, szerte a Kárpát-medencében” – fogalmazott Vona.

Autonómiát Délvidéknek!

A beszédeket a Magyar Remény Mozgalom elnöke és vajdasági tartományi listavezetője, László Bálint zárta. A politikus egy szomorú bejelentéssel kezdte, a párt adai képviselőjelöltjét ma délután négy cigány a háza előtt összeverte, jelenleg kórházban van.

László Bálint elmondta, pártja önállóan indul a választásokon, és az eddig egyeduralkodó Vajdasági Magyar Szövetséggel (VMSZ) szemben az egyedüli alternatíva lesz. A mostani választás szerinte meg fogja mutatni, mekkora létjogosultsága van egy nemzeti radikális erőnek Délvidéken. László Bálint az MRM programpontjai közül kiemelte a privatizáció felelőseinek elszámoltatását, a közbiztonságot és az autonómiát. Ez utóbbi kapcsán kijelentette: teljes, személyi alapú önrendelkezésre van szükség, amely saját bevételi forrásokkal és döntési jogkörökkel rendelkezik.

Az MRM egy alulról építkező, tiszta múltú, nemzetileg elkötelezett fiatalokból álló párt, amely tartást akar adni a délvidéki magyarságnak – fogalmazott László, majd hozzátette, reálisan látják a problémákat, és ezért tenni is akarnak. „A mi kezünket nem kötik piszkos politikai háttéralkuk, és minden tőlünk telhetőt meg fogunk tenni a belénk fektetett bizalom igazolása érdekében” – mondta a képviselőjelölt, aki a rendezvény zárásaként köszönetet mondott az erkölcsi támogatást nyújtó Jobbiknak, az izzasztó munkát ingyen végző tagságnak és a tevékenységükkel szimpatizáló választópolgároknak. „Oltsuk fel a lámpát a balkáni kocsmában, május 6-án szavazzunk a gyökeres változásra!” – hangzott az MRM első emberének felszólítása.

kép

Jobbik-MRM kézfogás


Bencsik János

Szabadka

Fotók: Kató Alpár

barikad.hu