2012. 05. 10. 17:00

Nemzeti identitás 2.0

Mit kíván a magyar nemzeti identitás? Létezik-e egyáltalán, ha igen, milyen más identitás mögé vagy elé kerülhet? Hasonló kérdésekre keresett választ a Krétakör illumiNation akciója a berlini Biennálén.

krétakör logóA Krétakör hagyománytalan színitársulatot (igazán sosem tartották magukat tradicionálisan teátrumi brigádnak) mondták már újítónak, alternatívnak, míg más vélemények provokatívnak tartják, egyéb álláspontok szerint pedig korábbi műveik elértek a magyargyűlölet határáig is. Az idei berlini Biennálé többhetes programjába most egy akcióprojekttel érkeztek, az illumiNationnal (aki a provokatív jelzővel illette őket, hátradőlhet). Elsőre meghallva lehet bódult nemzetre, továbbképzelve részeg és búsan vígadó magyarságra asszociálni, gondolván, csak nem a korzikaiak örömeit és bajait boncolgatják a maguk vitatható eszközeivel a szabadelvű fővárosban.

A projektre temérdek pályázat közül hatot utaztattak Berlinbe, mind-mind az akció témakörének, vagyis a nemzeti identitás körüljárásának, esetleg átcsomagolásának a gondolatával kellett foglalkoznia, természetesen a tőlük elvárhatóan liberális megközelítésben. A hat pályázó közül a tegnapi selejtező után ma egy győztes csapatot választanak ki, akik konkrét és zsűrik által megvitatott terveiknek megvalósítására 5000 eurós fődíjat kapnak.

Zsűrikről érdemes beszélni, lévén kettő is bírál. Hét fős magyar és kéttucat német bíráló, igaz, a magyarok csak véleményezési joggal, és persze a német munkanélküli fiatalokból álló másik zsűri meggyőzésének lehetőségével.

A Krétakör korábbi produkcióihoz képest merőben furcsát alkottak a pályázók. Akadt, aki a nemzeti identitással erősítené a börtönökben sínylődőket, mások nemzeti gyűlöletünket helyeznék egy reklámkampány fókuszpontjába: az ötezer euróból tükröt tartanának a BKV-ellenőröket, APEH-osokat, rendőröket, végrehajtókat és nyilván a pirézeket gyűlölő adófizető magyarok elé. Egy balmazújvárosi művészpár (ezen a ponton az ő -mondhatni hiperkonzervatív és értékalapú- pályázatuk éppen kilencven fokos szögben tért el a Krétakör eddigi tevékenységétől) versenyeztetné városuk fiataljait, gyűjtsenek felmenőikről első és második világháborús fotókat "Az én hősöm" címszó alatt, hogy majdan kiválaszthassák a legjobbnak ítéltet, és archiválni lehessen az utókornak a többi pályázó gyűjteményét is. A pályázó művészpár még egy Veres Péter-idézetet is felolvasott, melyben a népi parasztíró szerint minden körmünkkel meg kell kapaszkodni a magyar földben.

Egy megint másik csapat a külföldön dolgozó magyarok visszacsábításáért melózna egy sci-fi-be illő reklámkampánnyal, míg akadtak, akik nemzeti traumáink kivesézésével és performanszos köztéri bemutatásával gondolnák újra a létező (egyes zsűritagok szerint pedig nem létező) nemzeti önmeghatározást.

Hat pályázóból három egyenesen, vigaszágon egy jutott a mai döntőbe. Tették ezt a német munkanélküli, színes társaságot alkotó huszonéveskből álló zsűri méltatlan bohóckodása mellett.

Horváth Ádám (Berlin)

barikad.hu