Nemzeti jelképet sért a koronás baseballsapka?

Szilágyi György feljelentést tett nemzeti jelkép megsértése vétségének gyanúja miatt, a "Dorko" ruházati termékeket forgalmazó cég, illetve a "PlayersRoom" sport kiegészítőket forgalmazó bolthálózat legújabb „kollekciója” miatt.

„Internetes forrásból értesültem róla, hogy a „PLAYERSROOM Fashion & Sport Store” elnevezésű ruházati üzlet olyan felsőruházatot forgalmaz, amelyen Kossuth Lajos, Magyarország 1849-es kormányzó-elnöke látható szemüvegben, fején a magyar Szent Koronával, amelyhez az ábrázoláson egy párducmintás shild tartozik, mintegy félrecsapott baseball-sapkaként jelenítve meg a Szent Koronát.

A fenti ruházati cég az adott felsőruházatot az üzlet bejáratánál található plakátokon is reklámozza, ezen ábrázolás közszemlére tételével.  

A nemzeti jelkép megsértésének vétségét az követi el, aki nagy nyilvánosság előtt Magyarország himnuszát, zászlaját, címerét vagy a Szent Koronát sértő vagy lealacsonyító kifejezést használ, illetve azokat más módon meggyalázza.

Álláspontom szerint a fent részletezett ábrázolás kimeríti ezen büntetőjogi tényállást, mivel a megjelenítés nagy nyilvánosság előtt történt, hiszen mindenki számára hozzáférhető és megtekinthető, esetleg a termék meg is vásárolható, továbbá a Szent Korona „más módon történő” meggyalázása valósul meg, amikor a Szent Koronát nem illő környezetben ábrázolják, az általa képviselt történetiséget és nemzeti összetartozást megjeleníteni hivatott szerepét alacsonyítják le, bagatellizálják, magát a Szent Koronát mint nemzeti jelképünket teszik nevetségessé” – áll a feljelentésben.

Az Alfahír pénteken megtudta, a Dorko ruházati termékeket forgalmazó cég a kollekció által kiváltott tiltakozás hatására levette kínálatából a pólókat, így azokat már nem lehet kapni a boltokban.

Mint azt tegnap megírtuk a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom felháborodásának ad hangot annak a gyalázatos támadásnak a kapcsán, melyet a "Dorko" ruházati termékeket forgalmazó cég, illetve a "PlayersRoom" sport kiegészítőket forgalmazó bolthálózat intézett a keresztény kultúrkör és a magyar nemzet ellen - olvasható a HVIM közleményében.

Mint írják, a "Dorko" tervezői Istent és hagyományokat nem tisztelve olyan mintákkal árasztották el a fiatalok körében népszerűségnek örvendő "PlayersRoom" bolthálózatot, mely egyértelműen sértő mind a keresztény egyházak tagjaira, mind a történelmük iránt elkötelezett magyar hazafiakra nézve.

alfahir.hu