Népirtókat kell ünnepelni Ukrajnában

A Jobbik tiltakozik az ukrajnai népirtás hagyományának felélesztése ellen - írta közleményében Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezető-helyettese.

A Jobbik tiltakozik az ukrán parlament április 9-i döntése ellen, mely az Ukrán Felkelő Hadsereget (UPA) törvényileg emelte be az Ukrajna függetlenségéért küzdő huszadik századi szervezetek közé. A törvény értelmében a második világháború alatt és után működő UPA-t ezentúl a nemzeti függetlenségért folytatott státusz illeti meg, akiknek kritizálása ezentúl bűncselekménynek minősül.

Gyöngyösi Márton felidézi: 1943 és 1947 között az Ukrán Felkelő Hadsereg népirtást hajtott végre Volhíniában és Kelet-Galíciában, melynek több mint 100 ezer lengyel áldozata volt. Az UPA célja egy kizárólag ukránok lakta állam létrehozása volt, melyet a mai Ukrajna nyugati felében élő magyarok, lengyelek, ruszinok, oroszok és románok kiirtásával, etnikai tisztogatással kívánt elérni - emelte ki a honatya.

A Jobbik álláspontja szerint az ilyen alapokon történő nemzetépítés és ezen hagyományok állami szintű ápolása veszélyezteti nemcsak az Ukrajnával szomszédos országok, hanem az Ukrajnán belül élő nemzeti kisebbségek biztonságát is. Ha az ukrán állam törvényileg fogadja el az egykori UPA módszereit, mi fogja garantálni, hogy a jövőben nem ismétlődnek meg hasonló atrocitások?

Ahogy Gyöngyösi a közleményben megfogalmazza, a nemzeti párt arra kéri az Ukrajnával szomszédos országok vezetőit, különösen Magyarország kormányát, hogy fejezze ki tiltakozását az ukrán állami sovinizmus újabb megnyilvánulása ellen.

Követeljük, hogy a kormány tegyen lépéseket az Ukrajnában élő kisebbségek jogainak védelme érdekében, követelje az állítólag demokratikus Ukrajnától a nemzeti kisebbségek politikai, kulturális és oktatási autonómiáját. Erre különösen szükség van akkor, amikor az ukrán kormány és törvényhozás egyhangúlag emeli nemzeti hősökké azokat a tömeggyilkosokat, akik ártatlan emberek tízezreinek halálát okozták egykoron - hangsúlyozta az országgyűlési képviselő.

Gyöngyösi egyúttal az ukrán döntéshozók felé is fordul, hogy gondolják át a döntésük következményeit. Hogyan fogja az ukrán állam tiszteletben tartani a magyarok, lengyelek, ruszinok, oroszok és románok százezreinek egyéni és közösségi jogait, ha az ukrán állam törvényben rögzítve védi és dicsőíti a fenti közösségek felmenőinek gyilkosait? - teszi fel a kérdést.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom figyelemmel kíséri ennek a törvénynek minden egyes következményét – vonatkozzék bármelyik nemzeti kisebbségre –, és a kijevi kormány saját nemzeti kisebbségei ellen irányuló túlkapásairól haladéktalanul tájékoztatja majd Magyarország és a világ közvéleményét.