2015. 04. 03. 16:42

Nincs pofátlanabb szolgáltató, mint a UPC

Veszélyben a netsemlegesség. Ami fontosabb dolog, mint gondolná.

Csúnya áprilisi tréfát űz ügyfeleivel az UPC. A szolgáltató elérhetetlenné tett egy csomó wedoldalt, mert nem tejelnek neki. Rengeteg felhasználó tapasztalta az elmúlt napokban, hogy bizonyos oldalakat egyszerűen nem tud megnyitni. Ha Ön közéjük tartozik és a UPC előfizetője, akkor nem műszaki hiba áldozata - hanem a gátlástalan kapzsiságé. A szolgáltató ugyanis szándékosan tett elérhetetlenné számos weboldalt, amelyek az Externet szerverein futnak. 
 
Április 1-ig mindkét cég részese volt annak a BIX (Budapest Internet Exchange) nevű rendszernek, amelynek a lényege nagyon leegyszerűsítve az, hogy a különböző szolgáltatók egymás közötti adatforgalmukat közvetlenül, magyarországi kapcsolattal és díjmentesen osztják meg. Így aztán sokkal gyorsabb a net, mintha külföldi hálózatokat kellene közbeiktatni. 
 
A UPC azonban már másfél évvel ezelőtt úgynevezett "A kategóriás" BIX ügyféllé sorolta át magát, ami azt jelenti, hogy a szolgáltató nem köteles adatot cserélni a BIX többi tagjával. Eddig ebből nem sokat érezhettek a felhasználók, ám most az UPC anyavállalata felmondta a díjmentes adatcsere megállapodást az Externettel, így az ő szerverükön futó honlapok elérhetetlenné váltak a UPC előfizetői számára. Ezt a bizonyos anyacéget egyébként ironikus módon Liberty Global Internationalnek hívják. A jelek szerint az global-t és az international-t komolyan veszik, a liberty-t már kevésbé. 
 
Az ügy külön pikantériája, hogy a UPC saját Facebook-oldalán és a nyilvánosság felé kommunikálva is napokon át kitartóan állította, hogy a problémák mögött műszaki gondok, és nem az ő üzleti döntésük áll. Tehát nem elég, hogy korlátozták előfizetőik internet elérésést, még az arcukba is hazudtak. Végül péntek délután ismét elérhetővé váltak az externetes oldalak. Ám a gondok ezzel biztosan nem oldódtak meg véglegesen. Két cég civakodásánál ugyanis jóval súlyosabb kérdésről van itt szó: 
a netsemlegességről. 

Lecsapható-e a villany Budapesten?

Az elérhetetlenné vált oldalak közé tartozik a közmédia több honlapja és az RTL Klub portálja is. Ami azt illeti, jelentős veszteség egyikkel sem éri a felhasználókat - de ez elsősorban elvi kérdés. A dilemma egyébként nemcsak Magyarországon, de világszerte is létezik: 
tehet-e különbséget egy internet szolgáltató a különböző weboldalak között? Csak az előfitetőtől kérhet pénzt, vagy az információs sztáda másik felén álló weboldalaktól és szerver üzemeltetőktől is?
Az Egyesült Államokban éveken át folytattak ez ügyben gyilkos küzdelmet a fogyasztóvédők, és a nagy netes cégek - végül az előbbiek győztek - és az úgynevezett netsemlegesség kötelező elvvé vált az egész USA-ban. 
 
Az persze az óceán túloldalán fel sem merült, hogy egyszerűen letiltsanak bizonyos oldalakat, ez csak itt, a globális szabadpiac periférikus prérijén fordulhat elő. Az amerikai netszolgáltatók inkább különböző kategóriákba akarták sorolni a weboldalakat. Minél többet fizetett volna valaki, annál gyorsabban lett volna betölthető a honlapja. Ezt idén február végén az Egyesült Államok Szövetségi Kommunikációs Bizottsága a leghatározottabban megtiltotta. Méghozzá arra hivatkozva, hogy 
az internet nem egyszerű szolgáltatás, hanem közüzem, amelyhez mindenkinek pontosan ugyanannyi joga van. 
Ez kulcsfontosságú megállapítás. Az ugyanis most teljesen egyértelmű, hogyha a Paksi Atomerőmű Zrt. és az Elmű összebalhézik, attól még nem csaphatják le az áramot egész Budapesten. Az USA-ban inenntől kezdve nagyjából ez a helyzet az internettel is. Néha olyan is van, hogy Amerikából akár jó példát is lehetne importálni. Persze ezek általában jóval lassabban érnek az óceánon át ide a vadkeletre, mint a baromságok...