NJSZ: a vármegyések ügye koncepciós, magyarellenes alapokra épül

Mint arról korábban beszámoltunk, péntek éjfélkor szabadlábra helyezték Szőcs Zoltánt és Beke Istvánt a román hatóságok, a terrorizmussal vádolt HVIM-tagok házi őrizetbe kerültek.

A Nemzeti Jogvédő Szolgálat hétfőn összegezte a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom erdélyi és kézdivásárhelyi vezetőinek ügyét. Mint emlékeztettek, a "magyarellenes kirakatpernek szánt eljárásban" bizonyítékok hiányában vádolja őket a román szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) azzal, hogy házi készítésű bombát akartak robbantani Kézdivásárhely főterén a román nemzeti ünnepre szervezett katonai parádé közben.

Az NJSZ szerint a május 19-én benyújtott 70 oldalas vádirat tele van magyarellenes fordulatokkal és jogi képtelenségekkel. A jogvédő szervezet az első pillanattól kezdve kiemelten foglalkozik a nemzetközi jogi standardok szerint, egyértelműen politikai fogolynak minősülő két székely hazafi ügyével.

A dr. Morvai Krisztina európai parlamenti független képviselő és Dr. Gaudi-Nagy Tamás ügyvezető által vezetett jogász delegáció idei márciusi, erdélyi magyar nép egyéni és kollektív emberi jogainak helyzetét felmérő jogi monitorozó útján Kézdivásárhelyen is járt. A román sajtó gyalázkodásaival kísért úton a delegáció tagjai találkoztak a hozzátartozókkal, és nyilvános fórumon követelték a két székely mozgalmár szabadon bocsátását. A koncepciós jellegű büntetőeljárásról román és angol felirattal is készült dokumentumfilm "Székely hazafiak terrorizmussal gyanúsítva" címmel:

Dr. Morvai Krisztina többször felszólalt érdekükben az Európai Parlamentben, az ügy európai szintű figyelmet kapott. A hozzátartozók levélben fordultak az EP, a magyar és román parlament képviselőihez.

Pár hete az Európai Bizottság emberi jogi ügyekért felelős biztosa képviselői megkeresésre adott válaszlevelében szintén aggályosnak találta az eljárást. Végül dr. Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes is elítélően nyilatkozott az eljárásról, és magyarázatot kért a román hatóságoktól.

Mint a jogvédők írták, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat határozott álláspontja szerint semmilyen kényszerintézkedésnek nincs helye a székely hazafiakkal szemben, és az eljárás mielőbbi megszüntetése indokolt.

A román államnak az ilyen és ehhez hasonló koncepciós, magyarellenes eljárások helyett azon kellene munkálkodnia, hogy végre biztosítsa a jelenleg súlyos jogfosztásban élő erdélyi magyar nép egyéni és közösségi jogainak az irányadó jogi normák és előremutató európai modellek (pl. Dél-Tirol, Baszkföld) szerinti érvényesülését".

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
sss
2019. április 18. | 12:35
A táncegyüttes menedzsmentje cáfolja a sajtóértesüléseket.
sss
2019. április 18. | 09:34
Az utolsó percig kérdéses volt a továbbjutás sorsa.

Érdekes, amióta bevezették a videobírót, mintha kiegyensúlyozottabb lenne a labdarúgás. Évek óta tendencia, hogy a (marketing és piaci szempontból) jobban csengő csapatok javára gyakrabban tévednek a játékvezetők. Amióta viszont a VAR (video assistant referee) létezik, azóta az ún. kiscsapatoknak is több esélye van labdába rúgni. Az e heti Bajnokok Ligája mérkőzések után, ha nem lett volna a technológiai segítség, akkor most, nem Ajax - Tottenham, hanem Manchester City - Juventus elődöntőt rendeznének a Bajnokok Ligájában. Ehhez hozzávehetjük azt is, hogy a Foci-Vb-n is már alkalmazott videobírónak köszönhetően Horvátország is el tudott jutni a döntőig, míg ha a bírón múlott volna, akkor nem horvát-francia, hanem angol-francia döntőt rendeztek volna.

Lehet mégis csak jobb, ha a technológiára bízzuk a futballt, és nem az emberi szubjektivitásra, ha igazságos döntéseket akarunk.