"Nobel-békedíjat érdemelne az izraeli hadsereg"

Az izraeli hadsereg Nobel-békedíjat érdemelne a példás önfegyelme miatt - mondta egy amerikai gyűlésen Ron Dermer, Izrael állam amerikai nagykövete. Dermer megvédte a gázai hadműveletet, Iránt pedig “főgonosznak” titulálta.

Tovább is ment: megvádolta az ENSZ-t és az emberi jogi csoportokat, hogy támogatják a Hamászt az Izrael elleni “háborújában”. Elmondta, hogy egyesek szégyentelen módon népirtással és háborús bűncselekménnyel vádolják Izraelt, ám az “igazság” az, hogy az IDF (a hadsereg, azaz a védelmi erők - a szerk.) számára Nobel-békedíjat kellene adni.

Avigdor Liberman miniszter később megerősítette a nagykövet szavait: úgy látja, az IDF a világ legbátrabb és legerkölcsösebb hadserege. 

De térjünk vissza a követ nyelvcsapásaira: a második világháborúban a britek szőnyegbombázást hajtottak végre a német városok felett, de nem is ítelték el az országot emiatt. Ahogyan nem fogad el ő sem kritikát Izraellel szemben, mikor izraeli katonák halnak meg azért, hogy az ártatlan palesztinok élhessenek - mondta (emlékezetes: eddig több száz civil halt meg a terrorállam keze által pár hét alatt - a szerk.)

A beszédét megzavarták páran bekiabálásokkal, akik nem értettek egyet a követtel, őket nemes egyszerűséggel “morálisan idiótáknak” nevezte. Eszmefuttatását úgy folytatta, megtehetnék, hogy továbbra is előre szólnak ha bombáznak, hogy legyen idő elmenekülniük a civileknek, ám inkább beküldik a katonákat a “palesztin terror darázsfészkébe”, ahol aknák és rejtett alagutak várják őket.

A halottak számához érve azt mondta, a világnak csodálnia kéne az IDF-et, hogy többet tesz az ártatlanok védelméért, mint bármely más hadsereg a történelemben. Szerinte meg kell látni a morális különbséget a támadásokra előre figyelmeztető izraeli hadsereg, és a “brutális terrorszervezet” között, mely állítása szerint katonai központnak használja a kórházakat, mecsetek mellett készít rakétákat és fegyverraktárnak használja az iskolákat.

Azzal, hogy a Hamász a civileket a baj útjába teszi, mögéjük bújva, gonosszá válnak minden szempontból - mondta a diplomata. Majd mikor a civilek emiatt meghalnak, lehet  róluk képeket készíteni és videóra felvenni, így tolva át a felelősséget Izrael államra - tette hozzá Dermer. 

Az ENSZ-t és az emberi jogi szervezeteket pedig azzal vádolta meg, hogy többet ártottak a viselkedésükkel, mint ha semmit sem csináltak volna. “A jót támadják, Izraelt, mert megvédi magát. A Goldstone jelentésben is háborús bűnökkel vádolták meg az országot” - emlékeztetett az évekkel ezelőtti független jelentésre, melyet széttéptek a Kneszetben később.

A végén rámutatott, ki is a gonosz szerinte: a legkisebb gonosz a gázai Hamász, a középső a Hezbollah, a legnagyobb veszélyt pedig az ajatollah-i iráni rezsim jelenti - zárta szavait a nagykövet. Ezzel felelevítette a "gonosz tengelye" - mémet, melyet annak idején George W. Bush is előszeretettel használt a közel-keleti országokra.

Times of Israel nyomán - alfahir.hu