2007. 10. 10. 22:47

Szilvás-körtés tiramisu torta

A nyárutó és az ősz az ünnepek időszaka a családunkban. Születés- és névnapok váltakoznak házassági évfordulókkal. Minden hétvégére jut egy összejövetel valamelyik rokonunknál, ahová természetesen nem illik üres kézzel érkezni. Mivel nagyjából ugyanazok az emberek fordulnak meg valamennyi helyszínen, hétről hétre törhetem a fejem, mit is készítsek az ünnepelteknek. Mert, mondanom sem kell, az elmúlt hónapokban ki lettem kiáltva házi süteményfelelősnek. Kellett nekem rovatot indítani…! Legújabb kísérletezésem eredménye a körtés-szilvás tiramisu torta. Nem kell nagy ördöngösségre gondolni. Az egyszerű tiramisut „bővítem ki” piskótával, s – híven a szó jelentéséhez – feldobom gyümölccsel és tejszínnel. A tiramisu ugyanis az olasz „tira mi su”, vagyis a „dobj fel!” kifejezésből származik, utalva a két koffein tartalmú összetevőre, a kávéra és a kakaóporra. Először tortaformában sütök egy „5 tojásos” piskótát. Ez nem vastag, de nem is kell annak lennie, ugyanis a torta középső rétege babapiskóta. A tojással szoktam csalni. 3 tojás fehérjét verem fel habnak 5 ek cukorral. Hozzáadom a 3 sárgáját és 2 ek vizet. Így az arányok változatlanok maradnak (3+2=5), de megspórolok két tojást, ráadásul a piskóta is könnyebb, ritkább lesz. A végén belekeverek 5 ek lisztet, s kivajazott, lisztezett formában, 200 fokon, 15-20 perc alatt megsütöm. A sütő aljába mindig teszek egy kis lábaska vizet, ha piskótát készítek, ugyanis a víz párolgása megakadályozza, hogy kiszáradjon a tészta. Amíg sül a tortaalap, nekiállok a „kulimunkának”, vagyis előkészítem a többi alkotóelemet. Lefőzök 3 dl jó erős kávét, melybe öntök fél deci tejet és fél deci rumot, valamint felszeletelek 5 nagyobb szilvát és 2 körtét. Ha kihűlt a piskóta, kettévágom. 500 gramm mascarpone-t kikeverek 0,5 liter Hulala tejszínnel (én ezt a fajtát szoktam meg, ehhez ragaszkodom) és 3 ek cukorral. Elég hosszú ideig híg marad az elegy, aztán egy perc alatt gyönyörű keménnyé válik. A piskóta egyik felére bőven halmozok a krémből. Erre ráterítek egy sor gyümölcsöt, vegyesen. Erre kerül egy újabb réteg mascarpone, vékonyabban, mint az első. Jöhet a rumos kávéban megfürdetett babapiskóta. (Ez nem a reklám helye, s jutalékot sem kapok érte, de a Spar által forgalmazott babapiskóta garantáltan megpuhul.) A babapiskótát megszórom kakaóporral is, majd betakarom krémmel. A krémre újabb adag gyümölcs kerül, ezt megint krémsajt követi, s végül a piskóta másik fele zárja a sort. A tortát is a tejszínes mascarpone-val vonom be. A díszítésből nem szoktam nagy ügyet csinálni. Összetörök két-három babapiskótát, s kakaóporral vegyesen megszórom a torta tetejét. Ez a desszert nem olcsó, de ünnepi alkalmakkor érdemes elkészíteni, hisz nagyon izgalmas. Első hallásra talán furcsának hat a kávé, sajtkrém, gyümölcs egyvelege, az idegenkedés azonban csak az első falatig tart. Aztán csak azt kérdezzük magunktól, hogy élhettünk idáig enélkül… KE