Nyilvános lesz a jobbikosok és családtagjaik vagyona (Videó)

A Jobbik javasolta, hogy az átláthatósága miatt hozzák nyilvánosságra a képviselők mellett a családtagok vagyoni helyzetét is. A jobbikosok januári vagyonnyilatkozataiban már a családtagok is szerepelnek.


A hétfői parlamenti ülésen lesöpörte az asztalról a Fidesz az országgyűlési képviselők, a kormány tagjai és az államtitkárok kötelező vagyongyarapodási vizsgálatáról szóló jobbikos javaslatot, melynek egyik benyújtója pont Vona Gábor volt.

A törvényjavaslat indoklásában a következő áll: „az elmúlt időszak eseményei a korábbinál is jobban ráerősítettek arra a közvélekedésre, amely szerint a képviselők és a politikai vezetők vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettsége nem nyújt elegendő védelmet a visszaélések ellen. Sorra derülnek ki egyes politikai körök kétes vagyonosodásai és ezzel együtt világossá vált az a tény, hogy a jelenlegi rendszer semmi garanciát nem nyújt ez ellen a rendkívül káros jelenség ellen, így a rendszer radikális reformjára van szükség.”

A nemzeti párt szerint a törvénymódosítás, amely révén a családtagok vagyonnyilatkozata is nyilvánossá válna, „csökkentené a visszaélések lehetőségét és növelné a közbizalmat”.

A többségben lévő Fidesz végül nem vette tárgysorozatba a jobbikos törvényjavaslatot (58-an megszavazták, 122-en elutasították, 8 tartózkodás volt, 10-en nem szavaztak).

N1tv - alfahir.hu