Ő az első hivatalosan semleges nemű ember

Hosszú évekig tartó bírósági harc után Norrie May-Welby végre semleges neműnek nevezheti magát, ő lett ugyanis a világ első hivatalosan is semleges nemű embere. A genderizmus nevű neoliberális őrület teret hódít, a héten Ausztráliában lett lehetséges más neműnek is lenni hivatalosan.

Saját Facebook-oldalán az eredetileg hímneműnek született Norrie a Dáma Sir Lady megnevezést használja magával kapcsolatban, de mint ahogy az ausztrál legfelsőbb bíróság szerdai ítéletében kimondta, ő sem férfi, sem nő. 

Norrie Skóciában született, hétéves volt, amikor a szüleivel együtt Ausztráliába költöztek. Egészen fiatalként operáltatta át magát, 22 évesen megkapta az addig oly nagyon vágyott női testet, de hamar kiderült számára, hogy valójában nem is ezt akarta. Nőként sem érezte jól magát. Ekkor jött rá, hogy ő igazán egyik nemhez sem tartozik, ám mivel a semlegesnem csak a nyelvtanban létezik, nem engedték, hogy neutrumnak nevezze magát. 

Mint nyilatkozott, 2010-ben ugyan megengedték, hogy a meghatározhatatlan kifejezés szerepeljen az irataiban a nem rovatában, de ez nem fedte a valóságot, ő semleges nemű. Az épelméjűnek aligha nevezhető valaki négy hosszú évig küzdött azért, hogy végre a világon elsőként elérje az új besorolást. 

“Ez egy nagyon izgalmas győzelem. Hihetetlenül boldog vagyok, hogy így alakult. Nagyon hosszú volt az út eddig, de az eredmény egyszerűen csodálatos” – lelkendezett az ítélethirdetés után az első hivatalosan is nemtelen ember, miközben a levegőbe ugrált örömében.

Az ügy alaposan feladta a leckét a helyi tudósítóknak, hiszen az angol nyelvhasználatban kifejezetten gyakori a névmások használata, így még az ítéletről sajtótájékoztatót tartó szóvivő is alaposan zavarba jött, hogyan is beszéljen Norrie-ról, hiszen a semlegesnemű névmást a tárgyakra használják az angolban, ezzel azonban “nem akarta őt megsérteni”. 

Blikk nyomán: alfahir.hu