2016. 12. 04. 11:40
MTI nyomán

Obama nem várja meg Trumpot, kukába dobja az iráni atomegyezményt

Az amerikai elnökválasztás egyik forró külpolitikai témája volt az Iránnal kötött nukleáris egyezmény, amelyet Donald Trump élesen bírált, és leszögezte: ha megválasztják, felbontja az alkut. A demokrata Hillary Clinton ugyanakkor következetesen védelmébe vette a megállapodást - hogy aztán a demokrata Barack Obama elnök egyik utolsó intézkedéseként a kukába hajítsa a hosszú évek munkájával kiizzadott kompromisszumot.

A Fehér Ház jelezte a minap, hogy Barack Obama valószínűleg aláírja a hosszabítást, mert meggyőződése, hogy nem sérti a nagyhatalmak és Irán tavalyi nukleáris megállapodását.
Az amerikai szenátus egyhangúlag szavazta meg csütörtökön

az Irán elleni büntetőintézkedéseket rögzítő törvény (ISA) hatályának meghosszabbítását 10 évvel.

A törvényt 1996-ban alkották meg, és azóta tízévenként megújítják, illetve meghosszabbítják az érvényességét. A törvény érvényessége most decemberben járt volna le, és november közepén a képviselőház már megszavazta a meghosszabbítását. A szankciók az energetikai és a védelmi iparra, valamint a bankszektorra vonatkoznak, s az a céljuk, hogy megakadályozzák Iránt atomfegyver kifejlesztésében.

Róháni vasárnap az iráni parlamentben azt mondta: a törvény meghosszabbításával

az Egyesült Államok példátlan módon megsértené a nukleáris megállapodást,

és ha ez megtörténik, akkor Irán határozott és arányos válaszlépést tesz. "Ha Barack Obama elnök aláírja a törvényt, akkor azzal megszegi az Egyesült Államok vállalásait" - jelentette ki.

A szenátusi szavazás óta a teheráni külügyminisztérium, a parlamenti elnök és Ali Hamenei ajatolláh, legfőbb iráni politikai és vallási vezető is megnyilatkozott az ügyben, utóbbi azt mondta: az amerikai törvény meghosszabbítása egyértelműen a nukleáris megállapodás megsértését jelentené.