2014. 12. 27. 09:28

"Obama vakmerő, mint egy majom a dzsungelben"

A Sony Pictures elleni kibertámadás újabb fejleményeként Észak-Korea majomhoz hasonlította Barack Obama amerikai elnököt, és az Egyesült Államokat tette felelőssé a kelet-ázsiai ország internetrendszerének napokban történt megbénításáért.

"Obama vakmerő, mint egy majom a dzsungelben" - idézte szombaton a KCNA észak-koreai hírügynökség az ország Nemzeti Védelmi Bizottságának közleményét, amelyben a Kim Dzsong Un által vezetett testület úgy fogalmazott, az amerikai elnök áll a mögött, hogy mégis bemutatták a phenjani vezető megöléséről szóló "becstelen és reakciós" filmet.

Csapásra ellencsapás

Az amerikai hatóságok a kommunista államot vádolják a filmstúdió elleni hackertámadással, amelyet a The Interview című vígjáték váltott ki, Észak-Korea azonban tagadja, hogy ő állt az akció mögött. A Sony először lefújta a film bemutatóját, a komédia végül mégis mozikba került a héten.

A Nemzeti Védelmi Bizottság álláspontja az, hogy a The Interview című film az Észak-Koreával szembeni ellenséges amerikai politika eredménye. Közleményében a testület kitért az ázsiai ország internetrendszerének néhány nappal ezelőtti megbénítására is, és Washingtont tette felelőssé a támadásért, amelyre az után került sor, hogy az Egyesült Államok válaszlépést helyezett kilátásba a Sony elleni akció miatt. A testület azzal fenyegetőzött, hogy következményei lesznek az ügynek.

Visszafogott játék

A film több mint egymillió dollár bevételt hozott mozis forgalmazása első napján, csütörtökön annak ellenére, hogy csak mintegy 320 kisebb moziban kezdték el vetíteni - közölte a gyártó, a Sony Pictures.

Az Észak-Korea által hadüzenetnek tekintett és a filmstúdió számítógépes rendszerének feltöréséhez - egy amerikai cég elleni eddigi legpusztítóbb kibertámadáshoz - vezető filmet kevesebb mint tizedannyi moziban játsszák, mint ahányban normális körülmények között tennék.

MTI nyomán – alfahir.hu