Okostelefonnal is eltéríthették a maláj repülőt

Egyes szakértők véleménye szerint akár egyetlen mobiltelefonnal, távirányítással is elrabolhatták a maláj repülőgépet – írja a Blikk.

Minderről Dr. Sally Leivesley, a brit belügyminisztérium volt biztonsági szakembere számolt be. Szerinte ez az eset lehetett az első olyan eltérítés, amelyhez a géprablóknak fel sem kellett jutniuk a járatra. A szakértő úgy véli, egy képzett hacker akár egy okostelefonon futó alkalmazással is bejuthatott a repülő fedélzeti komputerébe, megváltoztathatta a repülés irányát, a magasságot, a sebességet, sőt a kommunikációs csatornákat is blokkolhatta, és kikapcsolhatta a gépen működő nyomkövetőket.

Ezzel a módszerrel a gép szinte észrevétlenül eltéríthető. Dr. Salley véleménye szerint mire a pilóták rájöttek, hogy a robotpilóta megváltoztatta a repülési paramétereket, és hogy a földi irányítással nincs kapcsolatuk, már több száz kilométernyit tehettek meg rossz irányban. A gépet így akár Kazahsztánig is eljuttathatták, ahol egy elhagyatott repülőtéren észrevétlenül landolhattak vele.

Az új elmélettel már a maláj hatóságok is foglalkozni kezdtek.

Blikk - alfahir.hu