2016. 07. 21. 20:24
MTI nyomán

Olaj a tűzre: fegyvertelen fekete terapeutát lőttek le az amerikai zsaruk

Az amerikai zsaruknak sikerült újabb olajat öntenie az elmúlt hónapokban egyre inkébb kiéleződő faji feszültségekre. Ezúttal tényleg védhetetlenül jártak el egy teljesen veszélytelen fekete gyógypedadógussal szemben.

Az amerikai fekete jogvédők, különösen a radikális Black Lives Matters propagandája szerint az Egyesült Államokban a rendőrök szabályosan vadásznak a színes bőrűekre. Ez nyilvánvalóan hisztérikus túlzás, amely táptalaja lehet a dallasi és baton rouge-i-hoz hasonló rendőrgyilkosságoknak és terrortámadásoknak is. Az azonban tény, hogy az amerikai zsaruk számos esetben nyitnak tüzet teljesen indokolatlanul veszélytelen emberekre (más kérdés, hogy az áldozatok között nagyon sok a fehér is.) Miamiban most erre szolgáltattak ékes példát.

A floridai városban egy kezét feltartó, fegyvertelen fekete férfit lőtt meg egy rendőr, holott az áldozat

többször közölte a rendőrökkel, hogy nincs nála fegyver -

- derül ki egy újonnan közzétett, mobiltelefonos videófelvételből.

Az áldozat

egy betegotthonban dolgozik viselkedésterapeutaként, és épp egy autista pácienst igyekezett megnyugtatni,

amikor a rendőrök körbevették őket. A rendőrség azt mondja: arról kaptak bejelentést, hogy egy fegyveres férfi végezni akar magával, "erre a fenyegetésre készültek".

A felvételen az látszik, hogy Charles Kinsey már

a földön fekszik, feltartott kezekkel,

és az autista pácienshez, illetve az őket körülvevő rendőrökhöz beszél.

"Amíg feltartom a kezem, biztosan nem lőnek, biztosan nem fognak lelőni. Erre gondoltam. Hogy mekkorát tévedtem!"

- mondta el a fekete férfi az egyik helyi tévéadónak már a kórházban.

A mobiltelefonos videón azt hallani, hogy a 47 éves férfi arra kéri a 27 éves autista pácienst, hogy feküdjön a hasára. Majd arra igyekszik rábeszélni, hogy menjen vissza az otthonba, ahonnan elcsatangolt. A páciens Kinsey érkezésekor az utcán ült, és egy játékkamionnal játszott.

"Játékkamion van nála.

Játékkamion!"

- kiabálja a videón Kinsey a kettőjükre fegyvert szegező rendőröknek. A kórházban azt mesélte, hogy megpróbálta megértetni a rendőrökkel, hogy egyiküknél sincs fegyver, a páciens autista.

Az egyik rendőr mégis

háromszor tüzelt a fekete férfira.

A lábát találta el. Ez a videón nem látható.

"Amikor meglőtt, meglepődtem. Olyan volt, mint egy szúnyogcsípés" - idézte fel az áldozat. A lövések után elmondása szerint meg is kérdezte a rendőrtől, hogy miért lőtte meg. Ő pedig Kinsey szerint csak annyit felelt: "nem tudom". A rendőrt kényszerszabadságra küldték, ami ilyenkor bevett gyakorlat a rendőrségnél. A hatóság

semmilyen fegyvert nem talált a helyszínen.

Neal Cuevas, észak-miami rendőrfőnök-helyettese elmondta: a miami ügyészség vizsgálódik az ügyben.