2012. 01. 24. 16:18

Orbán "zsidó származású magyarnak" vallja magát?

Orbán Viktor "zsidó származású magyarnak" vallja magát - adja hírül a mandiner.hu a Les Échos francia lapra hívtakozva. Azóta kiderült, Deutsch Tamással keverték össze.

Orbán zsidóA Les Échos című francia gazdasági napilap Magyarországról szóló riportja nagyrészt Orbán Viktor pályafutását és politizálását elemzi az 1989-es kezdetektől napjainkig. Az újság óv a Magyarországot érintő túlzó bírálatoktól, a diktatúrákhoz való hasonlítástól. A lap mint "demokráciáért küzdő, volt oxfordi hallgatót" mutatja be Orbán Viktort, aki számára harcedzett politikusként minden eszköz megengedett. "Macchiavellisztikus, autoriter és ambiciózus", nem visel el az övétől eltérő véleményeket.

A Les Échos szól a magyar jobboldal vezetőjének posztkommunizmussal szembeni küzdelméről is, majd kitér Orbán "centrális erőtérről" alkotott elméletére. A lap úgy tudja. a szerint a hazafias magyar kormányfő gaullistának nevezi magát, aki kiáll a határon túliak mellett, de egyáltalán nem akarja újraéleszteni az "extrém nacionalizmust, rasszizmust és antiszemitizmust".

„Az antiszemitizmus antidemokratikus és elfogadhatatlan. Zsidó származású magyar vagyok. De nincs kettős identitásom. Magyar az identitásom, és nincs problémám azzal, hogy zsidó vagyok. Soha nem tagadtam, és az apám megütött volna, ha így teszek” – állította Orbán Viktor a Les Échos szerint. A lap úgy véli, Orbán Viktor most a középosztály megerősítésére törekszik, hogy ezzel "megakadályozza a radikalizmus előretörését".

Később kiderült, hogy a Les Échos egy korábbi az Independent angol lapban megjelent írásból vett át mondatokat, a probléma mindezzel, hogy ezeket nem Orbán, hanem Deutsch Tamás nyilatkozta magáról.

A lap később elnézést kért és közölte javítja a megjelent cikket. 

A francia sajtó egyébként különösen hírhedt egyoldalú balliberális magyarországi forrásairól, és tendenciózus "félrefordításairól".

mandiner.hu és index.hu nyomán barikad.hu