2014. 12. 05. 17:37

Orbán hazazavarná Goodfriendet?

A stop.hu információi szerint az amerikai nagykövetség ügyvivőjének, André Goodfriend Magyarországról történő kitiltását készíti elő a kormány.

A baloldali portál állítása szerint minderről egy fideszes forrás beszélt nekik.

A stop.hu úgy értesült, hogy Goodfriend eltávolítására utal Orbán Viktor miniszterelnök ma reggeli rádióinterjúja is, amelyben beszámolt: arra utasította a NAV elnökét, hogy peres úton bizonyítsa ártatlanságát.

Az állítólagos fideszes forrás szerint a terv egyszerű: Orbán utasította Vidát, hogy indítson pert rágalmazás és jó hírnév megsértése okán. Ezek azonban büntetőügyek, nagy nyilvánosság előtt, folytatólagosan elkövetett rágalmazás vétségéért akár két év letöltendő börtönbüntetést is kiróhat a bíróság. Azonban, hogy erre korábban egy másik támadás kapcsán maga Goodfriend is utalt, a Bécsi Egyezmény értelmében külföldi diplomatát a fogadó ország nem foghat perbe.

A stop.hu azt írja, Orbán már nem elégedne meg egy kétes értékű győzelemmel az amerikaiakkal vívott diplomáciai háborúban, a kabinet magyar kitiltási proklamációt készít elő. Egy ilyen jogszabályba már könnyen beépíthető lenne egy olyan elem, amely kimondja: bűncselekmény elkövetésével alapos okkal vádolható diplomata - perbefogás híján - azonnal kiutasítható Magyarország területéről.

alfahir.hu