2014. 08. 19. 12:58

Orbán már a beszédét is Vonától lopja? (videó)

A cím provokatív, ugyanakkor, ha közvetlenül nem is, de közvetetten kimutatható a kapcsolat Vona Gábor és Orbán Viktor megfogalmazott véleménye között a liberális demokráciáról. Az érdekesség csak az, hogy míg előbbi két évvel ezelőtt mondta, addig az utóbbi csak most mondta ki végre, és egészen más fogadtatással.

Nemrég hangos volt a sajtó a miniszterelnök tusnádfürdői beszédétől, amelyben a liberális demokrácia válságáról beszélt, és arról, hogy illiberális társadalmat kell építeni. Igaz, ezúttal a közmédia nem háborgott, nem úgy mint két évvel ezelőtt, amikor a Jobbik elnöke szinte szó szerint ugyanerről beszélt. Persze, értjük mi, hogy miért van ez így, és nem is akadunk fenn rajta, inkább örülünk neki, hogy vagy így, vagy úgy, de recseg-ropog a nyugati liberális szemléletmód megkérdőjelezhetetlenségébe vetett hit.

Az már csak az eset különlegessége, hogy ebből is látszik, a Fidesz tényleg egyre inkább rá van szorulva arra, hogy programpontokat, törvényjavaslatokat, retorikai fogásokat, üzeneteket, megoldási terveket vegyen át a Jobbiktól, ha hosszú távon nem szeretné, hogy a radikális párt őt is a süllyesztőbe küldje. A nemzeti oldalon ennek egyrészről örülhetnek, hiszen az, amiben hisznek, egyre inkább formálja az ország sorsát, másrészről viszont folyamatosan nehezedik a súly a radikálisok pártjára, hogy nehogy feleslegessé váljon a kormánypárt "nyúlásai" miatt. Ez a veszély azért egyelőre talán nem fenyegeti, a Jobbik erősödik, de az alábbi videóból is jól látszik, hogy a kérdésre egyáltalán nem lehet legyinteni, hiszen már a liberális demokrácia elítélésében sem számít egyedülinek a küzdelemben (mégha a Fidesz, sőt inkább csak Orbán mindössze szavakban is teszi ezt) 

alfahir.hu