2016. 12. 15. 14:03

Orbán svájci nagykövete elismerte: találkozott Pharaonnal

A berni nagykövet, Nagy István az Indexnek elismerte, hogy 2015-ben egy fogadáson találkozott az Interpol által körözött Ghaith Pharaon szaúdi milliárdossal, de azóta nem látta. A hírportál információi szerint Nagy lehetett az egyik olyan, arab világban mozgó magyar, aki miatt Pharaon Magyarországon fektetett be, és nem máshol.

Az Indexnek egy svájci pénzügyi világban dolgozó forrás számolt be arról, hogy Pharaon nem az amerikai és több külföldi titkosszolgálat Fidesz-buktató összeesküvésének részeként, hanem az arab pénzvilágban jártas magyar kapcsolatai révén jelent meg tavaly az országban.

Leszavazták: nem lesz vizsgálóbizottság Pharaon-ügyben

Elmondta: az elmúlt fél évben a magyar közéletet egyik leginkább tematizáló kérdése a Pharaon-ügy volt, ezért az ellenzéki képviselők az igazság megismerése érdekében javasolták a ténymegállapító vizsgálatot, amelyet azonban a kormánypárti képviselők nem támogattak.

A lap úgy tudja, hogy a berni nagykövet lehet az egyik, aki vonzó befektetési célpontként ajánlhatta Pharaon figyelmébe Magyarországot. A konzulátusnak több kérdést is küldött a lap.

„Nagy István nagykövet úr 2015-ben egy fogadás alkalmával futólag találkozott Ghaith Pharaonnal, akit azóta sem látott, és akivel azóta sincs semmifajta kapcsolata”

- közölte a követség sajtóosztálya. Az nem derült ki, hogy hol volt a kérdéses fogadás, illetve, hogy Nagy István bemutatta-e politikusoknak vagy üzletembereknek Pharaont.

Az Index szerint elképzelhető, hogy Nagy és Orbán ugyanazon a fogadáson találkozott a szaúdi üzletemberrel, de erre nincs bizonyíték. A lap egy a Jordánia budapesti konzulátusán tartott 2015-ös díszvacsorát említ lehetséges találkozási pontnak. A miniszterelnök korábban elismerte, hogy Pharaonnal egy díszvacsorán találkozott, de arról már nem beszélt, hogy hol. Az Index további találgatásairól és spekulációiról ITT olvashat.

Nincs nemzetbiztonsági kockázata Ghaith Pharaon magyarországi üzelmeinek - mondta Orbán Viktor

Hétfőn Gyöngyösi Márton jobbikos országgyűlési képviselő azonnali kérdéssel fordult a kormányfőhöz, hogy fény derüljön arra, vajon terroristák segédletével épül a nemzeti nagytőke és a polgári Magyarország? A politikus emlékeztetett, az Orbán Viktor által csak professzornak nevezett Ghaith Pharaont az FBI is körözi, mások mellett terrorszervezetek pénzügyi támogatása miatt.