2014. 12. 18. 13:34

Orbánra nem vonatkozik a házszabály

Tilos enni, inni és dohányozni a parlamentben, de Kövér László most kivételt tesz, és nem bünteti meg Orbánt azért, mert csokit majszolt az ülésteremben.

De még milyen csokit! Ahogy azt az alfahir.hu fotósa megörökítette az utókornak, Orbán Viktor miniszterelnök és helyettese, Semjén Zsolt a dohányipari dolgozók tüntetőitől kapott édességet ették meg a december 15-i ülésen, fittyet hányva annak üzenetére. A csokikon családi fotók voltak láthatóak, a hátoldalon pedig egy üzenet: "Én azt szeretném az angyalkától, hogy a szüleink ne veszítsék el a munkájukat. Segíts kérlek teljesíteni! Szavazz nemmel a dohányipart érintő törvényekre!" Orbán Viktor és Semjén Zsolt a csoki megevése után megszavazták a törvényt.

s

s

s

Fotók: Béli Balázs/alfahir.hu

A házszabályi előírásokat megszegő képviselőket Kövér László fideszes házelnök többször büntette már súlyos pénzbírsággal, esetenként több százezer forinttal. Ilyen szankciót egyébként még csak ellenzékiek ellen tett, a földtörvény megszavazása ellen pulpitusfoglalással tiltakozó Jobbik-frakció tagjaitól például egy hónapra megvonták a fizetésüket.

Kövér viszont most nem lép: a Népszava az Országgyűlés sajtóirodájától úgy tudja, jogi szabályozás nem rendelkezik a hasonló esetek szankcionálásáról. Tehát ugyan a viselkedési és öltözködési kódex értelmében nem lehet a földre ülni és nem lehet tiltakozni vagy tüntetni sem a Házban, illetve élelmiszert, italt fogyasztani és dohányozni is tilos az épületben, Orbán Viktor most megússza annyival, hogy lejáratta magát egy ország előtt.

Így csenték el a csokipapírt

A csoki papírját ráadásul a miniszterelnök otthagyta az asztalon, és bár a szemetelésért külön nem büntethetnék meg, Ikotity István LMP-s képviselő azt eltette magának, és felrakta a Vaterára, hogy licitálhassanak rá a megrögzött fideszesek. A vélhetően jótékonysági célra fordítandó összeg jelen pillanatban 83 ezer forinton áll, és 10 ezerről indult.

alfahir.hu