2012. 07. 03. 09:41

ORFK: nem hibázott a rendőrség a West Balkán-ügyben

Semmilyen vétséget, mulasztást vagy felelősséget nem állapított meg a rendőrség belső vizsgálata azzal az ügyeletes tiszttel szemben, aki fogadta a West Balkán szórakozóhelyről érkezett bejelentéseket tavaly januárban, a három halálos áldozatot követelő tragédia előtt - közölte Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs igazgatója kedden az MTI-vel.

Hatala József országos rendőrfőkapitány rendelt el belső vizsgálatot Morvai Krisztina feljelentése nyomán, annak tisztázására, hogy mulasztottak-e azok a rendőrök, akik a West Balkánban bekövetkezett tavaly januári, három halálos áldozatot követelő tragédia idején teljesítettek telefonügyeletes szolgálatot - írta a Magyar Nemzet.

A lap emlékeztetett, hogy Morvai Krisztina jobbikos EP-képviselő vasárnap feljelentést tett ismeretlen tettes ellen a legfőbb ügyésznél, miután a West Balkán-ügy ítéletének indoklásában elhangzott: a rendőrséget több, a végzetes eseményen részt vett fiatal hívta telefonon a tragédia idején, ám az ügyeletesek nem siettek a segítségükre, csak flegma válaszokat adtak. Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője a Magyar Nemzettel közölte: nem várják meg a Legfőbb Ügyészség intézkedését az ügyben, hanem belső vizsgálattal igyekeznek kideríteni, mulasztottak-e a rendőrök a tragédia éjszakáján. 

A lapnak a Legfőbb Ügyészség szóvivője, Széplaki Nagy Gábor elmondta: Morvai Krisztina feljelentéséről csak a politikus közleményéből értesültek, annak hivatalos kézhezvétele után kijelölik a vizsgálatot lefolytató ügyészi szervet.

Mint arról korábban beszámoltunk, Morvai Krisztina rendőrök ellen tett feljelentést segítségnyújtás elmulasztása miatt a West Balkán-ügyben, mert három fiatal halálával és többek sérülésével járt tavalyi tragédia estéjén többen telefonáltak a rendőrségi ügyeletre segítséget kérni, ám a szolgálatot teljesítő rendőrök nem intézkedtek.

A tragikus végű rendezvény szervezőit a bíróság foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségének minősített esete miatt egyenként 2 év 8 hónapi szabadságvesztésre ítélte, ám a büntetőeljárás a tragédia estéjén szolgálatot teljesítő rendőrök büntetőjogi felelősségének vizsgálatára nem terjedt ki.

Morvai Krisztina szerint "a megállapított tényállásból azonban egyértelmű, hogy legalábbis a telefonos ügyeleti szolgálatot ellátó rendőr vagy rendőrök, illetve a környéken, így a Nyugati téri őrsön szolgálatot teljesítő rendőrök mulasztásukkal nem csupán embertelen magatartást tanúsítottak, de bűncselekményt is megvalósítottak".

A budapesti Nyugati téri - azóta bezárt - szórakozóhelyen 2011. január 15-én éjjel mintegy háromezer fiatal volt egyszerre, amikor egy lépcsőházi tumultusban három lány megfulladt, tucatnyian pedig megsérültek.

A szervezőket elmarasztaló ítélet bírói indoklásában a negyedrendű vádlott védőjének korábbi felvetése nyomán szóba került, hogy nem csak a vádlottak felelőssége vizsgálható az ügyben. A rendőrség központi ügyeletére például számos telefonos bejelentés érkezett a tragédia éjszakáján, hogy nagy a tömeg a Nyugati téren, pánik alakult ki. Voltak, akik telefonon segítséget kértek a rendőrségtől, mert körülöttük rosszul lettek, elájultak az emberek, mire egy női hang azt tanácsolta: "ne járjon buliba!" Amikor pedig telefonon kihívta valaki a rendőrséget, ezt az ügyelet elhárította, és azt tanácsolta a szorult helyzetben lévőnek, hogy másnap menjen be, és tegyen feljelentést.

 MTI nyomán - barikad.hu