Óriási mínusszal zártak a bajnaista szervezetek

Összesen több mint százmilliós mínusszal zárta a tavalyi évet a Bajnai Gordon alapította Együtt – a Korszakváltók Pártja, valamint a Haza és Haladás Alapítvány - írta pénteki számában a Napi Gazdaság.

A napilap az Együtt honlapján közzétett 2014-es beszámoló alapján azt írta: az immár Szigetvári Viktor vezette Együttnek összesen 288 millió forint bevétele és 374 millió kiadása volt. Az Együtt 278,5 millió forintos központi költségvetési támogatást kapott, a tagdíjakból 1,8 millió, magánszemélyektől származó adományokból pedig 8,2 millió forintja jött össze. A párt 322,5 milliót költött politikai tevékenységre, további 47 millió a működési, 4,6 millió pedig egyéb kiadásokra ment el. A párt így 85 millió forintos mínusszal zárta az elmúlt évet - fejtették ki.

Mint felidézték: a Haza és Haladás Alapítványt Bajnai Gordon 2010-ben alapította meg azzal a céllal, hogy "átfogó közpolitikai koncepciók" kialakításával támogassa a "közjóra törekvő haladó kormányzás felelős és szakszerű gyakorlatát". Az alapítványnak tavaly összesen 10,4 millió forint bevétele volt, kiadásai mégis közel a hatszorosára, mintegy 60 millió forintra rúgtak, az alapítvány így 48,4 milliós mínusszal zárt. A szervezet személyi kiadásokra csaknem 39 millió forintot fordított.

Az ugyancsak Bajnai Gordon alapította Haza és Haladás Egyesület múlt évi mérlegét a jogszabály ellenére nem tették közzé honlapjukon - írta a Napi Gazdaság. Az egyesület állítása szerint egyelőre csak az Országos Bírósági Hivatalnál helyezték letétbe a dokumentumot. A lap felidézi, hogy "továbbra sem tudható, hogy a 2013-ban kapott 440 milliós támogatásból mennyi származott Soros Györgytől". Az egyesületnek saját vállalása szerint tavaly júliusban kellett volna közzétennie a 2013-as, egymillió forint feletti támogatóinak névsorát, ennek azonban a mai napig nem tett eleget. Szigetvári állítja, ezt meg fogják tenni, de adatvédelmi okokból még folynak az egyeztetések az adományozókkal.