2013. 02. 15. 12:44

Orosz meteor: 524 sérült

Az orosz belügyminisztérium folyamatosan változó tájékoztatása szerint több százan sérültek meg péntek hajnalban, amikor egy meteor csapódott be Cseljabinszk régióban.

A sajtószolgálat úgy tájékoztatta az Itar-Tass orosz hírügynökséget, hogy a délelőtt folyamán mintegy 150 ember jelentkezett orvosi ellátásra a dél-oroszországi Cseljabinszk környékén. Ezt a hírt később módosították, s jóval több sebesültről, köztük három súlyos sérülésről számoltak be.

Az orosz Egészségügyi Minisztérium tájékoztatása szerint a meteorit-becsapódás miatt 524 ember, köztük 82 gyermek szorult orvosi ellátásra, körülbelül 100 embert és 12 gyermeket kórházba is kellett szállítani.

Cseljabinszkban 367 ember, köztük 58 gyermek sérült meg, 9 felnőtt és két kisgyermek került kórházba, Kopeiskben (Cseljabinszktől tíz kilométerre délkeletre) pedig 81 ember, köztük 21 gyermek sérült meg. A jelentések szerint Korkinoban (Cseljabinszktől délre) 50 embert kellett ellátni. A sérülések nagy részét a robbanástól kitörő ablakok okozták.

Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma 20 ezer emberét mozgósította a meteorrobbanás következményeinek felszámolására és a becsapódás helyének megállapítására.
   
A Rosszija 24 állami hírtelevízió beszámolója szerint az igen fényes "tűzgömb" Kazahsztán felől érkezett. A meteor 5 ezer méteres magasságban hullott darabokra az Urál-hegység felett. Szergej Szmirnov, a szentpétervári Pulkovo obszervatórium munkatársa elmondta, hogy szerinte a meteor több tíz tonnás lehetett, és darabjai több tíz kilométeres körzetben szóródhatnak szét a földön.
   
A szibériai régió kormányzatának egyik tisztségviselője elmondta: azt sem zárják ki, hogy a meteor megjelenése összefüggésben van a 2012 DA 14 katalógusjelű, 46 méter átmérőjű aszteroidával, amely rekordközelségben, 27 és félezer kilométernyire halad el péntek este a Föld mellett. Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) szerint az aszteroida nem veszélyezteti bolygónkat (a felrobbant meteorit és az aszteroida kapcsolatát az oroszok nem erősítették meg).

Dokumentált esemény

Meteorit becsapódás korábban a legritkábban dokumentált jelenségek közé tartozott, ezúttal azonban "szerencsére" számos felvétel készült az eseményről. Íme néhány videó a meteor légkörben érkezéséről és szétrobbanásáról.

Korábban írtuk

Az Ural hegység déli részén található városban nem okozott súlyos gondot a meteor. Az Orosz Rendkívüli Helyzetek Minisztériumának tájékoztatása szerint az összes közüzemi, energia- és kommunikációs hálózat megfelelően működik. A vasúti és légiközlekedést sem zavarta meg a meteorit - olvasható a társa közleményében.

Súlyosabb kár ért egy cinküzemet, amelynek teteje és egyik oldalfala a hangrobbanás miatt beszakadt.

A meteor valószínűleg 10 kilométeres magaságban felrobbant, és több darabra eset szét. Hivatalos források szerint a meteorit egy darabja Szatkinszk körzetében a földbe csapódott.

Képgaléria a becsapódásról (további képekért látogasson el ide)

MeteorMeteorMeteorMeteor

Az összedőlt üzem

MeteoritMeteori