Oroszország és az EU energetikai párbeszéde

Február 13-án Szergej Nariskin, az Állami Duma elnöke megnyitotta az Oroszország–EU energetikai parlamentközi csoport első ülését. A megbeszélés témája: Oroszország 2030-ig terjedő energetikai stratégiája, valamint Oroszország és azEU energetikai párbeszéde.

A megnyitó ceremónián részt vettek az Európai Parlament tagjai, élükön Kovács Bélával, az Oroszország–EU energetikai parlamentközi csoport EU-s vezetőjével, az Európai Parlament ipari, kutatási és energiaügyi bizottságának vezetőjével, továbbá az Állami Duma képviselői, az Oroszország–EU energetikai parlamentközi csoport tagjai, Ivan Gracsov, az energetikai bizottság elnöke.  

Nyitóbeszédében Szergej Nariskin annak a reményének adott hangot, hogy az energetikai parlamentközi csoport első ülése egy hosszútávú és valóban partneri együttműködés kezdetét jelenti. „Ma egy konkrét, és számunkra rendkívül fontos ágazatot vitatunk meg — az energetikát. Az EU-ba irányul az orosz kőolaj- és szénexport több mint 50 százaléka, az Oroszországban kitermelt gáz közel negyede. Ez sajátos bizonyítéka az Oroszország és az EU közötti együttműködés kölcsönösségének” — mondta Nariskin.     

A felszólaló véleménye szerint az Oroszország és az EU közötti energetikai együttműködés egyik fő problémája a partnerségi és együttműködési megállapodás és a beruházások védelmére vonatkozó kétoldalú egyezmények megszegésének kockázata. Éppen ezért a parlamentközi csoport létrehozásának legfőbb célja az együttműködésben tapasztalható problémák megoldásának elősegítése.

Az Állami Duma elnöke kitért az Orosz Föderáció és az EU közötti vízummentességi rezsim bevezetésére is, rámutatva, hogy a vízumkötelezettség lényegesen korlátozza a két ország állampolgárai közötti kapcsolattartást, valamint az információcserét.     

Kovács Béla nagyra értékelte Oroszország kőolaj- és gázkomplexumának fejlődését, majd szintén kitért az Oroszország és az EU közötti vízummentesség problémáira. „Bízom benne, hogy a krízis befejeztével Oroszország fontos szerepet tölt majd be az európai politikában — mi nem tudjuk elképzelni Európát Oroszország nélkül” — mondta. A parlamentközi csoport működésének célja pedig — meglátása szerint — az együttműködés további fejlesztése.

alfahir.hu