2015. 03. 29. 12:06

Oroszország nem enyhít Ukrajna terhein

Oroszország még csak nem is gondolkodik azon, hogy tárgyalást kezdjen Ukrajna 3 milliárd dolláros adósságának átütemezéséről - mondta az orosz pénzügyminiszter, aki hozzátette: Oroszország kormányhitelezőként folyósította a kölcsönt.

Anton Sziluanov megismételte azt a már többször hangoztatott orosz álláspontot, hogy nem kérik Ukrajnától a 2013 decemberében két évre kibocsátott, Moszkva által lejegyzett 3 milliárd dolláros kötvény ellenértékének idő előtti visszafizetését. Abból azonban nem engednek - szögezte le a pénzügyminiszter -, hogy a megállapodásnak megfelelően Kijev idén decemberben fizesse vissza a teljes kölcsönt  - írja a Figyelő.

Két hete Kijev hivatalos tárgyalásokat kezdett a magánhitelezőkkel az ország külső adósságának átalakításáról. Ukrajna azt szeretné elérni, hogy hitelezői ütemezzék át az adósságát, amelyet alacsonyabb kamat mellett fizetne vissza. A tárgyalások elindítása egyike volt azoknak a feltételeknek, amelyek alapján nemrég a Nemzetközi Valutaalap (IMF) 17,5 milliárd dolláros hitelt hagyott jóvá, és 5 milliárd dollárt azonnal át is utalt belőle.

Ukrajna 2013. december 17-én kötött pénzügyi támogatási megállapodást Oroszországgal, amelynek alapján Moszkva 15 milliárd dollár értékben vásárol ukrán kötvényeket. Az orosz pénzügyminiszter alig egy héttel később, december 23-án jelentette be, hogy Oroszország 3 milliárd dollárnyi ukrán eurókötvényt vásárolt. A kétéves lejáratú adósságpapír kuponja (évenként fizetendő kamata) öt százalék - írja  a Figyelő.