Oroszországban betiltják a szcientológiát?

A Szcientológiai Egyház 14 irodájában tartottak egyidejűleg házkutatást az orosz szövetségi biztonsági szolgálat (FSZB) munkatársai Moszkvában és Szentpéterváron - írja a Globoport.

A hatóságok azt állítják, olyan dokumentumokat találtak, amelyek azt bizonyítják: az „egyház”

illegális pénzügyi tevékenységet

folytatott Oroszországban. A szcientológusok természetesen tiltakoznak, és felháborítónak nevezik az eljárást.

Orosz kormányzati körökben nem először merül fel a szcientológia betiltása. 2011-ben egy bírósági döntés „szélsőségesnek és bűncselekményekre bátorítónak” nevezte a vallás alapító Ron Hubbard műveit. Tavaly augusztusban pedig azzal buktak le, hogy kamerákkal és mikrofonokkal figyelték meg híveiket. Világszerte több országban is (többek közt Franciaországban, Görögországban és Németországban) felléptek már a hatóságok az „egyházzal”, mint veszélyes szektával szemben. Ám az FSZB érdeklődését nem csak a szcientológusok sajátos belső viszonyai keltették fel. Többen azt feltételezik – bár erre érdemi bizonyíték még nem került napvilágra -  hogy a szervezet valójában a CIA meghosszabbított kezeként működik.

A szcientológusok egyébként a tengerentúlon is nehéz napokat élnek meg. Egy, az „egyház” árnyoldalaival foglalkozó portál szerint a népszerű, Férfiak gyöngye című sorozat női főszereplője, Leah Remini hamarosan indít egy leleplező tévé sorozatot róluk. A színésznő 2013-ig tagja volt a szervezetnek, majd kilépve számos alkalommal keményen bírálta embertelennek tartott működésüket.