2015. 03. 25. 10:19

Oroszországban nincs sajtószabadság, bezzeg Ukrajnában

Az ugye mindannyiunknak megvan, hogy Oroszország sötét diktatúra, ahol a sajtó szabadságát lábbal tiporják, míg Ukrajnában lassú, de határozott lépésekkel épül az európai demokrácia? Vigyázat, az egybites atlantista világképet súlyosan zavaró információk következnek!

A CNN megkapta a tízéves sugárzási engedélyt Oroszországban – adja hírül az Izvesztyija nyomán a globoport.hu Az amerikai hírtelevízió az új orosz médiatörvény miatt vonult ki Oroszországból december 31-én.

Január elsejétől nem lehet reklám a fizetős televíziók képernyőjén  – így rendelkezett az új jogszabály.  Emiatt a CNN úgy döntött, hogy kiszáll az orosz piacról. Kizárólag kereskedelmi döntésről van szó – mondta akkor mosolyogva a médiahatóság szóvivője Moszkvában. A nyugati sajtó természetesen azonnal az ellenzéki média elleni támadásról beszélt, ami amúgy nyilván nem volt teljesen alaptalan. Ám az "államosított hírközlésről", és az összes kritikus hang elnémításáról szóló apokaliptikus rémlátomások messze nem jöttek be.

Most, három hónap múltán épp a médiahatóság feje, Alekszandr Zsarov személyesen erősítette meg: a CNN visszatér az orosz médiapiacra.

A CNN világszerte elsősorban amerikai szemszögből mutatja be és elemzi az eseményeket. Nincs ez másként az ukrán-orosz konfliktussal, vagy Putyin rendszerének megítélésével sem.

Moszkva tehát egy politikáját alapjaiban megkérdőjelező, gyakran élesen bíráló külföldi csatornának adott tíz évre sugárzási jogot.

Bezzeg az ukránok...

Ukrajnában, az Európát a putyini zsarnokságtól élő falként védelmező demokratikus végvárban nem egészen így mennek a dolgok. Markijan Lubkivszkij, az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) vezetője január végén dicsekedett el egy interjúban azzal, hogy eddig már 88 újságírót tiltottak ki az országból "ellenséges propaganda terjesztése" miatt.

Szeptemberben egy kijevi bírósági döntés alapján  az ukrán médiahatóság 15 orosz televízió sugárzását tiltotta be az országban, azzal az indokkal, hogy hírműsoraikban "Kijev-ellenes propagandát folytattak" és nem a valóságnak megfelelően tudósítottak az ottani eseményekről.

November 21-én a rádiós és televíziós műsorszolgáltatást felügyelő nemzeti tanács vezetője azt közölte, hogy már 20 orosz tévé közvetítését tiltották be Ukrajnában.

Az első négy orosz csatorna - köztük a globálisan sugárzó Russia Today-t - sugárzási jogát még tavaly márciusban vették el.

Tavaly év végétől külön Hírközlési Minisztérium is alakult a közvélemény ellenőrzésére "megfelelő és korrekt tájékoztatására". A minisztérium valódi célját nem is nagyon titkolják.  Porosenkó elnök szerint legfontosabb feladata az "orosz információs agresszió" elleni fellépés, és az "Ukrajnáról szóló elfogult információk terjesztésének megállítása". Kijevben tehát már megvalósult az orwelli Igazság Minisztérium, Nagy Testvér pedig elégedetten dől hátra székében.

Eközben Moszkvában az "Oroszországról szóló elfogult információkat" ipari mennyiségben gyártó CNN-el épül a sötét diktatúra...