2014. 12. 17. 11:11

Örülünk, Európa?

Az USA-ból irányított gazdasági/pénzügyi támadás az orosz gazdaság ellen úgy tűnik egyéb áldozatokat is hoz. Míg Európa örömtáncot jár, hogy óriási támadás alatt áll Oroszország, nem veszi észre, hogy saját érdekei is rendkívüli módon sérülnek.

dfgMint a például a bankrendszere. Az Egyesült Államok érdekeit tükröző pénzügyi manipuláció közepette ugyanis az orosz fizetőeszköz, a rubel gyomroztatása, a nyugati szankciók, az olajár mesterséges csökkentése miatt a nyugati tulajdonú bankok is egyre nagyobb bajban vannak.

A hatalmas orosz kitettséggel rendelkező Raiffeisent a befektetők a válság éveiben padlóra küldött árfolyam alá ütötték, majdnem felére hullott a részvényeinek árfolyama az év eleje óta. Eközben a legnagyobb orosz bank, a Sberbank is 40 százalékot esett, a kisebb helyi bankoknak pedig sorra vonják be az engedélyét. Valóságos tisztítótűz söpör végig a bankszektoron: minden bank aggódhat, amelynek orosz kitettsége van - írja a Portfolio.hu.

A június végi adatok alapján a francia bankok rendelkeznek a legnagyobb kitettséggel (47,75 milliárd dollár) Oroszországban, őket követik az olasz (27,7 milliárd dollár), majd az amerikai bankok (26,1 milliárd dollár). Utóbbiak azonban érdekes módon már a pénzügyi manipuláció előtt elkezdték csökkenteni a kitettségüket...

A külföldi bankok orosz kitettsége összesen 207,6 milliárd dollárra rúg, ennek több mint 75%-a az európai bankokhoz köthető. (A Nemzetközi Fizetések Bankja által gyűjtött, lenti ábrán szereplő adatokban nem szerepelnek az osztrák bankok, de egyedül a Raiffeisen kitettsége is a 6. legnagyobbnak számítana az országok között).

A rubel brutális gyengülése rányomja bélyegét az érintett külföldi bankok eredményére, ez szinte azonnal jelentkezik a rubelben keletkező bevételeikben, a gazdasági helyzet általános romlása és a szankciók miatt romlik a vállalatok fizetőképessége, utóbbi hosszabb távon hat negatívan a bankok eredményére a magasabb céltartalékoláson és a hitelezési veszteségeken keresztül, illetve a hitelezés mindezek miatt visszaeshet, ami szintén a bevételek csökkenését okozhatja.

A nyugat-európai bankokról készült korábbi összesítés szerint a legnagyobb orosz kitettséggel a Societe Generale, a Raiffeisen és az Unicredit rendelkezik. Ezek közül a francia bank 17 milliárd eurós, a Raiffeisen 15,8 milliárd eurós, míg az olasz Unicredit közel 12 milliárd eurós eszközállománnyal rendelkezik Oroszországban.

alfahir.hu