2014. 07. 14. 09:53

Összeomlott a cigánypárt

mcpFeloszlatta magát a Horváth Aladár vezette Magyarországi Cigánypárt (MCP) budapesti szervezete – értesült a Népszabadság. Az indok szerint a miskolci vezetés nem nézett szembe a választási kudarc okaival, a párt megszűnt létezni.

Az MCP nagy reményekkel indult, egyéni győzelmeket ígért az országgyűlési választásokon, de végül még azzal is meggyanúsították a cigánypártot, hogy jogsértő módon, az ajánlások manipulálásával állított országos listát. A cigánypárt akkor azzal védekezett, hogy a választási eredmény igazolni fogja: nem volt szükségük csalásra. Az eredmény azonban lebőgéshez vezetett: nem egészen kilencezren szavaztak a cigányokra, kevesebben, mint ahány regisztrált tagja van a pártnak. Horváth Aladár a Józsefvárosban mindössze fél százalékot kapott, az ózdi és a sátoraljaújhelyi jelölt sem sokkal többet.

A szervezet az európai parlamenti választáson már nem is indult, a közelmúltban pedig a budapesti szervezet egyhangú szavazással önmaga feloszlatása mellett döntött.

A fővárosi pártszervezet szerint az MCP miskolci vezetése nem nézett szembe a választási kudarc okaival, nem történt meg ennek elvi és stratégiai elemzése, a következtetések levonása. Az elnök és a pártigazgató az áprilisi elnökségi döntés ellenére sem hívta össze a párt kongresszusát, amelynek feladata az MCP politikai és pénzügyi beszámolóinak, elszámolásának meghallgatása és véleményezése lett volna. Lényegében a párt megszűnt létezni, elnémult és semmilyen közpolitikai kérdésben sem nyilvánult meg.

A Népszabadság megkeresésére Dancs Mihály miskolci pártigazgató közölte: a pénzügyi beszámoló elkészült, a közeljövőben megtartják a kongresszust és ekkor döntenek arról is, mi legyen az MCP sorsa.

Népszabadság - alfahir.hu