2014. 11. 21. 13:22

Öt évre kitiltották Ukrajnából ifj. Hegedűs Lorántot

A határozatot az ukránok már nyáron meghozták, ám az érintettet a magyar külügy arról nem tájékoztatta.

Ifj. Hegedűs Loránt a kárpátaljai Szolyvára utazott volna egy holnapi megemlékezésre, melyen a 70 éve kényszermunkára hurcolt magyarok emléke előtt hajtottak volna fejet, valamint az azt megelőző, ma délutáni beregszászi konferencia egyik előadója lett volna.

Hegedűs több előadótársával együtt útnak is indult, ám a határon azzal tartóztatták fel, hogy "egy ukrán állami szerv" indokolás nélküli döntése értelmében nem léphet be Ukrajna területére. Ennél többet a határőrök sem tudtak mondani, ám mint kiderült, a vonatkozó határozat már idén július 31-én megszületett. A konzulátustól ketten is a helyszínre érkeztek, ám ők sem tudtak segíteni, azt ígérték, tájékozódnak az ügyben. Hegedűs Loránték kénytelenek voltak lemondani a megemlékezésen és a konferencián való részvételt, visszafordultak.

Portálunk felkereste az érintettet, akit megleptek a történtek. Mint mondta, csak találgatni tud, mi lehet a kitiltás oka. Elképzelhető, hogy az ukránoknál az verte ki a biztosítékot, hoy tavaly a külügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción markánsan kiállt Kárpátalja önrendelkezése mellett, bár akkor beszédében azt is hangsúlyozta, hogy természetesen az ukránokat is megilleti az önrendelkezés joga. Elképzelhető, hogy az ukrán szerveknek az is szúrta a szemét, hogy ifj. Hegedűs Loránt az első bécsi döntés évfordulóján emlékezett meg Horthy Miklósról, ám mindez csak találgatás a részéről. Mint mondta, Ukrajnában tudomása szerint nem folyt és nem is folyik ellene eljárás.

Mivel Hegedűs Lorántné Kovács Enikő jobbikos országgyűlési képviselő férjeként diplomata útlevéllel is rendelkezik, valószínűsíthető, hogy a kitiltásról a magyar külügyet is tájékoztatták az ukránok, ám úgy tűnik, ők nem tartották fontosnak, hogy erről az érintettet is értesítsék.

Portálunk megkereste az ügyben a Külügyminisztériumot, hogy megtudjuk, értesültek-e nyáron a kitiltásról, és amennyiben igen, miért nem tájékoztatták róla ifj. Hegedűs Lorántot, ám cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ. Amint reagálnak, természetesen ismertetjük az ő álláspontjukat is.

Hegedűs Lorántné Kovács Enikő férje kitiltásáról portálunknak elmondta: "A zöld útlevélhez való jogosultság az én hozzátartozómként illeti meg, így valószínűleg én is persona non grata vagyok Ukrajnában. Tekintettel arra, hogy én sem kaptam semmilyen értesítést se a magyar, se az ukrán külügytől, így a közeljövőben látogatást kívánok tenni Kárpátalján: lássuk, az országgyűlés jegyzője átlépheti-e a határt..."

alfahir.hu