Ózdon megkezdődött az elszámoltatás

Ózd októberben és novemberben is jobbikos polgármestert választott, ráadásul másodjára kétharmaddal nyert Janiczak Dávid,  viszont a képviselő-testületben nincs többsége a Jobbiknak. Ez azonban nem gátolja a jobbikosokat abban, hogy átvilágítsák az önkormányzatot, és megkezdjék az elszámoltatást. 

Aki figyelemmel követte a tegnapi tudósításunkat az ózdi képviselő-testület üléséről, megbizonyoshatott arról, hogy a többségben lévő fideszes képviselők, élükön a korábbi polgármesterrel, Fürjes Pállal, azon igyekeznek, hogy ellehetetlenítsék a jobbikos polgármester munkavégzését.

Bár ez valóban hátráltatja a város fejlődését, azt azonban nem nehezíti meg, sőt - ahogy a polgármester írja - "csak megerősíti az elhatározásában", hogy folytassa munkatársaival az önkormányzat átvilágítását és az elszámoltatást. Két esetről már be is számolt a Facebook oldalán.

Elúszhat félmilliárd forint

Janiczak Dávid elsőként arról írt, hogy a  helyben csak Skanzen projektként emlegetett, valójában az "Ózdi gyártörténeti emlékpark és élménykomplexum kialakítása" névre hallgató beruházás csak papíron létezik, és bár négy hónap múlva el kellene készülnie, még egy kapavágás sem történt. A megvalósításhoz a város 496.063.000 forint vissza nem térítendő támogatást kapott, amitől azonban most eleshet. Ráadásul eddig egyetlen projektelem lett az utolsó forintig kifizetve, ez pedig a projektmenedzsment, amit Fürjes Pál kötött még meg 7.713.600 forintos vállalkozói díj ellenében Pásztor Edina egyéni vállalkozóval.

"Történt mindez úgy, hogy a vállalkozási szerződés már több mint egy hónapja le is járt, tehát eleve nem terveztek vele, hogy kitart a beruházás megvalósításának végéig. Szakértőim kivétel nélkül egyetértettek abban, hogy nemcsak erkölcsi, hanem polgármesterként jogi kötelességem is, hogy az ügyben a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség előtt feljelentéssel éljek. Ezen túl azonban természetes számomra az is, hogy a köz pénzének visszaszerzéséhez szükséges lépéseket is megtegyem, ezért minden lehetséges úton-módon, ha kell, bíróságon fogom visszakövetelni a kifizetett összeget" - teszi hozzá a jobbikos polgármester.

Ötvenmillió forint a fideszes képviselőnek

A következő eset, amiről hírt ad az oldalán, az arról szól, hogy Vitális István, a Fidesz-KDNP képviselőcsoportjának tagja az elmúlt 4 évben több mint 50 millió forint ózdi közpénzt keresett meg, vagy költött el. Megbízási díjként több mint 20 millió forintot vett fel, tiszteletdíjként több mint 12 milliót, ezen kívül még az informatikai eszközöket is ő szállította az önkormányzat részére több mint 5 millió forint értékben.

Mint Janiczak írja, annak fényében, hogy a fideszes képviselő mintegy 50 milliót költött az elmúlt években, különösen aljas és arcátlan a Fidesz részéről, hogy a tegnapi nyílt testületi ülésen az egyik fideszes képviselő azon rugózott, hogy hatvanezer forinttal kevesebb illetményt kapjon a frissen megválasztott jobbikos alpolgármester, mondván, hogy könnyítsenek a város költségvetésén.  

"Hogy ilyen mértékű rablás soha többé ne valósulhasson meg Ózdon, ezért folytatjuk az elszámolást és megtesszük a szükséges lépéseket. Előre Ózdért!" - zárja sorait Janiczak.

alfahir.hu