Pakisztán nem fogadja vissza Európából a migránsokat

Pakisztán az uniós országok "visszaéléseire" hivatkozva bejelentette, hogy felfüggeszti azt az egyezményt, amelyben kötelezettséget vállalt az Európai Unióba a területéről érkező illegális bevándorlók visszafogadására.

A helyi média szombati jelentései szerint Csaudri Niszár Ali Hán belügyminiszter pénteken este jelentette be az egyezmény felfüggesztését Nagy-Britannia kivételével az összes uniós tagállamra vonatkozóan.
 
Hán a pakisztáni állami rádió tudósítása szerint ezt azzal indokolta, hogy a nyugati országok nem tartják be az előírt ügymenetet a visszatoloncolásokra vonatkozóan, és állítása szerint a pakisztáni hatóságok megerősítése nélkül próbálnak visszaküldeni embereket a közép-ázsiai országba. Külön nehezményezte, hogy az utóbbi hónapokban a pakisztániakat egyre gyakrabban megfelelő bizonyítékok nélkül terroristának minősítik és erre hivatkozva hazatoloncolják. A belügyminiszter szerint csak tavaly 90 ezer embert küldtek vissza Pakisztánba.
 
Az Európai Bizottság egy szóvivője szerint egyelőre nem kaptak hivatalos tájékoztatást a pakisztáni lépésről. Ugyanezt közölte az Európai Külügyi Szolgálat egy iszlámábádi munkatársa is.
 
Pakisztán és az EU 2010-ben kötötte meg a kérdéses megállapodást, amelynek értelmében Iszlámábád köteles visszafogadni az EU-ba illegálisan érkezett állampolgárait, illetve azon más állampolgárokat, akik Pakisztán területén keresztül jutottak el illegálisan az unióba.
 
Csütörtökön Federica Mogherini, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője még arról beszélt, hogy "nagyon pozitív jelek" érkeztek a pakisztáni hatóságoktól arra az uniós javaslatra, hogy a jövőben megkönnyítsék a pakisztániak kitoloncolását az EU-ból.
 
Az EU statisztikai hivatala, az Eurostat szerint a pakisztániak az uniós menedékkérők hetedik legnagyobb csoportját adják. A múlt év második negyedéve és az idei év második negyedéve között összesen 25 395-en folyamodtak menedékjogért az unió területén, az első körben pozitívan elbírált kérelmek aránya 28 százalék volt.
 
Korábban a Pakisztánnal szomszédos Afganisztán vezetői is arról beszéltek, hogy nem fogadják vissza az EU-ból kitoloncolt állampolgáraikat, később azonban visszakoztak, és közölték, hogy eleget tesznek nemzetközi jogi kötelezettségeiknek.
 
Forrás
MTI