2016. 04. 12. 09:19

Panamázás: titkosszolgálatok is igénybe vették a Mossack Fonseca-t

További hullámokat generált a panamai offshore-botrány, kiderült ugyanis, hogy a pénzmosásban központi szerepet játszó cég, a Mossack Fonseca több ország titkosszolgálatának is segítséget nyújtott tevékenységük finanszírozásához.

A Deutsche Welle információi szerint különféle titkos ügynökök és informátoraik kifejezetten gyakran és hosszútávon vették igénybe az ügyvédi iroda szolgáltatásait.

A kiszivárgott információk világméretű adóelkerülésről rántották le a leplet, melyben több magas rangú politikus is érintett. Így nem meglepő, hogy az adatok alapján egészen az 1970-es, '80-as évektől kezdve képbe kerül az Egyesült Államok és az általuk finanszírozott hírszerzői kör.

A kiszivárgott 11 és fél millió irat szerint Szaúd-Arábia, Kolumbia és Ruanda jelenlegi és volt titkosszolgálati vezetői, illetve alkalmazottai is előszeretettel finanszírozták ténykedésüket a Mossack Fonseca-n keresztül.

Köztük több olyan közel-keleti ügynök is, akik jól ismertek a CIA-hoz fűződő baráti viszonyukról, vagy egyenesen összekötői szerepükről, mint például Kamal Adham sejk, a szaúdi hírszerzés 1999-ben elhunyt vezetője.

A mostani kiszivárogtatás legalább 215 ezer fantomcégről és 40 éves gyakorlatról rántotta le a leplet.