Papírforma - helyszíni beszámoló az azeri elnökválasztásról

Tíz jelöltből ismét a régi-új elnök, az Azerbajdzsán elképesztő ütemű fejlődését vezető Ilham Alijev nyerte a tegnapi elnökválasztást a kaukázusi országban -helyszíni beszámolónk.

A hagyományos európai választási kampánystílusnak semmi nyoma nem volt a fővárosban, Bakuban a választás előtti napokban. Standok, egymásra ragasztott plakátok és kampányoló politikai kufárok helyett keleties szolidsággal csak néhol lehetett felfedezni egy-egy papirost.

Jóllehet, ezek tárgyilagosan csak a választás időpontját hirdették, még a részvételre sem biztattak. Jutott ilyen A3-as méretű papírból a boltok ajtajára, de még a bakui tömegközlekedési vállalat Daewoo-buszaira is. Apropó, a bakui "BKV-jegy" hatvan forintnyi azeri manatba kerül.

A tegnapi választás részvételi aránya természetszerűleg magas volt, errefelé ez a szokás és nem volt megfigyelhető olyan - egyébként több keleti, ex-szovjet országra jellemző - jelenség, hogy reggel mennének tömegesen szavazni, akik tehetik.

A nyugati médiában Ilham Alijev elnök újabb, több, mint 80 %-os győzelme után természetesen ismét csalásról és diktatúráról értekeznek. Nyilván a demokrácia fellegvárában, a liberális Hollandiában felvilágosult és pluráris, mondhatni európai szokás, hogy egy orosz diplomatát otthonában, majd a rendőrségen is véresre vernek, később magyarázat nélkül kiengedik, mint történt a napokban. Ehhez képest Alijev újabb győzelme kapcsán ma, a választás másnapján annyit voltak képesek kihozni a Washington Post cikkére támaszkodva, miszerint "egy nappal előre megvolt a választás eredménye", csak mert az azerbajdzsáni választási bizottság egy nappal a voksolás előtt tesztelt egy mobiltelefonra letölthető rendszert, ahol egy hiba miatt az interneten is hozzáférhetővé vált egy teszteredmény.

A "választási csalásról" szóló értesülést egyébként Németországban élő azerbajdzsániak, jelesül a Meydan TV munkatársai kürtölték világgá.

Bakuban egy belvárosi szavazókörben is jártunk, ahol a tágas és patyolat-tiszta tornateremben a magyarországihoz hasonló rendszerben és körülmények között folyt az a voksolás, melyre külföldi megfigyelők is érkeztek. Az azeri tévé tegnapi beszámolója szerint a vegyes nációjú társaságban egy Varga Imre nevű magyar is volt, aki jó eséllyel azonos hazánk volt belgrádi nagykövetével.

Az azeri tévéállomások egyébként egész nap a választási eseményeket közvetítették. Este Bakuban néhány fellobogózott autó dudálása jelezte, hogy egy átlagos itteni naphoz képest más is történt: ez pedig a régi-új elnök este bejelentett győzelme volt. Vélhetően Ilham Alijev tovább folytatja a leírhatatlanul gyors ütemben fejlődő Azerbajdzsán további fejlesztését az olajban gazdag kaukázusi államban.

Az ismét megválasztott elnök esti beszédében hitet tett az elmúlt tíz év politikája mellett és megköszönte az azerbajdzsániak bizalmát.

Horváth Ádám (Baku, Azerbajdzsán)

alfahir.hu

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!

Friss