Paradigmaváltás? - Nagy-Britannia külön tárgyal a V4-ekkel

Előre nem látott előnyökkel járhat a brit EU-referendum végeredménye Kelet-Közép-Európa számára: a visegrádi csoport (V4) az Egyesült Királysággal kiegészített formátumban a Brexit következményeiről fog tárgyalni - jelentette be szombaton Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter, miután a varsói NATO-csúcstalálkozó keretében részt vett a V4 külügyminisztereinek tanácskozásán.

A Londonnal a "közeli jövőben valószínűleg folytatandó" V4-es egyeztetés során "civilizált módon értekeznének" az Egyesült Királyság távozásáról, valamint Európán belüli jövőbeli státusáról

- mondta, aláhúzva ezzel az esemény történelmi, sőt lehet, hogy a jelen Európai Unióra nézve sorsfordító jelentőségét, hiszen a sikeres Brexit előtt elképzelhetetlen lett volna, hogy egy olyan nagy játékos, mint Anglia, vagy akármelyik centrumország önálló entitásként, valid tárgyalópartnerként kezelje a V4-es blokkot.

A V4 lehetséges bővítésére vonatkozó kérdésre válaszolva - amely például a katonai együttműködés keretében Romániára vonatkozna - Waszczykowski úgy reagált:

a visegrádi csoporton belül ma "nincs olyan légkör, amely intézményes bővítést tenne lehetővé",

ugyanakkor továbbá is lehetséges az úgynevezett V4 plusz formátum alkalmazása. Ilyen módon a tagországok többek között a Benelux-államokkal és a közép-ázsiai országokkal tárgyaltak már.

A lengyel külügyminiszter nem zárta ki "új formátumok" létesítését; az inkább biztonságpolitikai jellegű koalíció szerinte a NATO keleti szárnyán fekvő országokat ölelné át.

Egy ilyen formájú kezdeményezés pedig magában hordozhatja egy új, Kelet-Európa számára régóta szükséges szövetségi rendszer létrehozását, akár az EU keretein belül is.

Hosszú távon egy ilyen döntés akár az első lépésnek is tekinthető a térség történelmi sebeinek begyógyítása és az újbóli geopolitikai tényezővé válás felé (ezt nyilván ne úgy tessék elképzelni, mint ami egyik pillanatról a másikra megtörténhet - a szerk.).

Waszczykowskit megkérdezték, hogy a V4 egységes-e, miután Magyarország és Csehország nem támogatta NATO-egységek kelet-közép-európai állomásoztatását.

"Ezek az országok "nem folyamodtak a katonai erők állomásoztatásáért, de nem is akadályoztak meg másokat az erre irányuló törekvésekben"

- válaszolt, hozzátéve, hogy "ezen a téren nagyon jól áll az egység".

A visegrádiak külügyminiszteri tanácskozását a varsói NATO-csúcs második napja elején tartották meg. A csúcstalálkozót 28 tagország állam-, illetve kormányfőinek részvételével, Jens Stoltenberg elnökletével rendezik.

Forrás
MTI nyomán