2014. 03. 08. 13:33

Parlamenti vizsgálat indul a kijevi orvlövésztámadás ügyében

orvUkrajna új Nyugat-barát vezetése azt akarja, hogy parlamenti bizottság vizsgálja ki a februári kijevi tüntetések idején orvlövészek által elkövetett gyilkosságokat - mondta a biztonsági szervek egy szóvivője szombaton. Az Európai Unió diplomáciájának vezetője közben az Európa Tanács bevonásával indítandó független vizsgálatot szorgalmazott az ügyben.

Az Interfax hírügynökségnek nyilatkozó ukrán belügyi szóvivő szerint a frakciók képviselőiből összeállított testületnek külföldi szakértőket, orvosokat és szemtanúkat is meg kell majd hallgatnia. A vizsgálóbizottságot a tervek szerint Andrij Parubij, az államfő mellett működő Nemzetbiztonsági és Védelmi Bizottság elnöke vezetné.

Parubij irányította korábban a Viktor Janukovics elnök kormányzata ellen tiltakozók kijevi Függetlenség terén (Majdan) felállított táborát. A véres összecsapásokba torkolló tüntetéseknek 100 halálos áldozata volt és több százan sebesültek meg.

Az Európai Unió ragaszkodik ahhoz, hogy Ukrajna az Európa Tanács bevonásával független vizsgálatot indítson az orvlövészek által Kijevben elkövetett gyilkosságok ügyében - mondta szombaton az ITAR-TASZSZ orosz állami hírügynökségnek Maja Kocijancic, Catherine Ashtonnak, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének szóvivője.

"A vizsgálatot a nemzetközi normáknak megfelelően kell lefolytatni" - mondta a szóvivő a Majdanon elkövetett, előre kitervelt gyilkosságokról.

Március 5-én az internetre felkerült egy telefonbeszélgetés felvétele, amelyben Urmas Paet észt külügyminiszter arról számolt be Catherine Ashtonnak, hogy helyszíni források szerint ugyanolyan lövedékekkel öltek meg rendőröket és tüntetőket. Az észt miniszter a felvételen azt mondta: "egyre erősebb az a vélekedés, hogy nem Janukovics állt a mesterlövészek mögött, hanem valaki az új koalícióból". Ashton erre ezt mondta: "Azt hiszem, vizsgálódni akarunk."

A felvételre hivatkozva a tüntetések után kormányra került erők bírálói azt hangoztatták, hogy valójában az ellenzéki demonstrálók gyilkoltak.

Hennagyij Moszkal, a Janukovics leváltása után Kijevben hatalomra került Haza párt parlamenti képviselője, volt belügyminiszter-helyettes ezzel szemben egy pénteki interjúban azt állította, az Ukrán Biztonsági Szolgálat előre kitervelt, Janukovics által jóváhagyott akciója volt, hogy mesterlövészek lőjenek agyon tüntetőket és rendőröket. Mindez a konfliktus kiszélesítése érdekében történt, hogy indokot szolgáltassanak az Euromajdan erőszakos feloszlatására" – mondta.

A kijevi gyilkosságok független nemzetközi kivizsgálását követelte pénteken az orosz Szövetségi Tanács (felsőház) elnöke, Valentyina Matvijenko. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szombaton kijelentette, hogy a kijevi orvlövészek ügyét nem szabad szőnyeg alá seperni, azzal foglalkoznia kell az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetnek.

 

MTI – alfahir.hu