2014. 03. 18. 09:52

Pert nyert a Jobbik esztergomi elnöke a TV2-vel szemben

A Kúria 2014. január 29-i döntése értelmében a TV2 megsértette Zentai Plajner Zsolt esztergomi Jobbik-elnök jó hírnevét, azzal hogy a 2010. március 26-án sugárzott „Tények" című műsorban véleményét úgy mutatta be, mintha a melegeket állatokhoz hasonlította volna.

A Kúria Kötelezi a TV2-t, hogy az ítéletnek a jogsértést megállapító rendelkezését 15 napon belül ismertesse a perbeli közléssel azonos időpontban. Kötelezi a TV2-t, hogy a 2010. március 26-án sugárzott, a felperes személyét érintő riport elérhetőségét 15 napon belül szüntesse meg, azt a tv2.hu honlapról távolítsa el.

Előzmények: A 2010. évi országgyűlési -képviselői -választásokat megelőzően Esztergomban az Esztergomi Városi Televízió Zentai-Plajner Zsolttal interjút készített. A riportban többek között megkérdezte a riporter Király Andrásnak, a Jobbik volt szóvivőjének egy kanadai meleg felvonuláson készített, a sajtóban több helyen is megjelenő fényképeiről. Az elnök a riportban ezzel kapcsolatban elmondta:

„A meleg dolgokra gondolom nem kell válaszolnom, mert ebben az országban mindig minket vádolnak azzal, hogy mi vagyunk azok, akik homofóbok vagyunk, holott erről ugye szó nincs. Gondolom az Önöknek sem jelent semmiféle problémát, hogy valaki ilyen felvonuláson, mint az állatkertben, már elnézést, az állatkertben is szoktak odaállni mindenféle állatok mellé, épületek mellé is szoktak állni, és gondolom híres emberek mellé is azért állnak, mert valamiért ez érdekességet képez, valószínűleg ő ilyen megfontolásból állt oda."

A TV2 2010. március 26-án sugárzott „Tények" című műsorban a hírolvasó felvezetésként azt mondta: „Az állatkertben is szoktak odaállni mindenféle állatok mellé": ezt mondta a Jobbik esztergomi elnöke arra, hogy a párt volt szóvivője egy melegfelvonulás résztvevőivel fotóztatta magát".

A felkonferálásban ezután az szerepelt, hogy a Jobbik esztergomi vezetőjét erről kérdezték és miközben arról beszélt, hogy semmi bajuk a melegekkel, mégis csak az állatokhoz hasonlította őket.

Az ORTT és a Médiabizottság, sőt az elsőfokú bíróság is részben alaposnak találta az esztergomi elnök jogorvoslati kérelmét (felperesi keresetét), de a másodfokú bíróság (Győri Ítélőtábla) ezzel szemben arra a következtetésre jutott, hogy a TV2 ugyan a leközölt anyagot megvágta, de szerinte ez az eredeti közlés tartalmát nem változtatta meg, sőt a bíróság szerint az elhagyott részben Zentai Plajner Zsolt csak mintegy szépítgetni kívánta a kifogásolt állítását. (Csak emlékeztetésképpen, a Győri Ítélőtábla enyhítette a Marian Cozma gyilkosai ellen hozott elsőfokú ítéletet is)

A Kúria viszont arra a következtetésre jutott, hogy Zentai-Plajner Zsolt nem állította, hogy a melegek állatokhoz hasonlóak lennének, és ilyen látszatot sem keltett. Kúria álláspontja szerint a TV2 által alkalmazott megvágással olyan változtatás történt a riportban ami túlmutat a szerkesztés szabadságán, hiszen a mondat értelmét megváltoztató elhallgatás történt.

Mindezekre figyelemmel a Kúria a jogsértést megállapította, eltiltotta a TV2-t a további jogsértéstől. Továbbá kötelezte TV2-t arra, hogy az ítélet jogsértést megállapító rendelkezését 15 napon belül köteles ismertetni a perbeli közléssel azonos időpontban, valamint a Kúria kötelezte a TV2-t arra is, hogy a perbeli közlés internetes változatát a megadott határidőn belül távolítsa el, megszüntetve a jogsértő helyzetet.

alfahir.hu