2014. 08. 28. 13:17

Porosenko szerint megindult az orosz invázió

Petro Porosenko ukrán államfő kijelentette, hogy orosz katonai invázió történt Ukrajnában - tájékoztatott a Reuters jelentése szerint csütörtökön honlapján az elnöki hivatal. Az információt más források nem erősítették meg, elképzelhető, hogy az ukrán elnök így akarja belerángatni a Nyugatot a háborúba. 

Litvánia eközben az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) összehívását kérte amiatt, hogy Oroszország "nyilvánvaló katonai invázióba" kezdett Ukrajna területén. Az ukrán szakadárok vezetője csütörtökön közölte, hogy offenzívájukkal elérték az Azovi-tengert. Olekszandr Zaharcsenko, a Donyecki Népköztársaság (DNR) miniszterelnöke hozzátette, hogy a lázadók támadásának célpontja Mariupol kikötőváros.

Az AP amerikai hírügynökség egyik tudósítója az Azovi-tenger partján fekvő Novoazovszk városánál járt, de nem jutott be oda. A felkelők ellenőrző pontokat állítottak fel a település peremrészein, és közölték vele, hogy nem léphet be a városba. Egyikük azt mondta, hogy Novoazovszkban nincsenek harcok.
A szakadárok vezetője szerint "Kijevben és Nyugaton orosz katonai behatolásról beszélnek, hogy valamiképpen igazolják a tömeges veszteségeket, amelyeket már egy hónapja elszenved az ukrán hadsereg. Mi sohasem rejtettük véka alá, hogy sok orosz van köztünk, akik segítsége nélkül nagyon nehéz lenne, nehezebb lenne harcolni” – mondta Zaharcsenko. A szakadár vezető szerint az orosz önkéntesek között sok egykori hivatásos katona van. „Harcolnak köztünk most szolgáló katonák is, akik szabadságuk idején jöttek hozzánk… Ez csak az oroszokra jellemző” – mondta Zaharcsenko, aki szerint az orosz önkénteseknek sajnos halottaik is vannak.

MTI nyomán - alfahir.hu