Putyin békére szólított fel

Az orosz államfő az ukrajnai harcok beszüntetésére szólított fel - közölte az elnök szóvivője hétfőn.

"Vlagyimir Putyin rendkívül aggódik a szűnni nem akaró összecsapások nyomán a Donyec-medencében kialakult helyzet miatt, és a konfliktusban érintett minden felet arra szólít fel, hogy késedelem nélkül hagyjanak fel a harci cselekményekkel és az erőszak bármely megnyilvánulásával"- fejtette ki Dmitrij Peszkov az ukrán válság rendezésére létrehozott összekötő csoport múlt hét végén, Minszkben kudarccal végződött tárgyalásaival kapcsolatban. 
 
Az úgynevezett donyecki és luhanszki népköztársaságok, valamint az ukrán hatalom képviselői között Moszkva és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet közvetítésével szervezett egyeztetés résztvevői nem jutottak megállapodásra szombaton a fehérorosz fővárosban.
 
Az orosz elnöki hivatal név nélkül nyilatkozó képviselője a TASZSZ-nak ugyanakkor azt mondta, hogy egyetért a délkelet-ukrajnai "felkelők" rendkívül kemény minszki álláspontjával, valamint legutóbbi kijelentéseikkel. Szerinte a kiterjedt harcok alapján nehéz lenne nem egyetérteni a szakadárokkal. Az orosz elnöki hivatal illetékese azt mondta, Mihail Zurabov kijevi orosz nagykövet sokat tett azért, hogy rávegye a "felkelőket" a tárgyalások folytatására. "Mindazonáltal ebben a helyzetben bármely befolyási lehetőségnek vannak korlátai" - tette hozzá a Kreml képviselője.
Forrás
MTI