2014. 08. 29. 07:25

Putyin szabad utat kért a beszorított ukrán katonáknak

dVlagyimir Putyin orosz elnök csütörtök este felszólította a kelet-ukrajnai oroszbarát lázadókat, hogy nyissanak humanitárius folyosót, amelyen az általuk körbezárt ukrán katonák elhagyhatják a harcteret.

Erről a Kreml sajtószolgálata számolt be. Ezt megelőzően Petro Porosenko ukrán elnök Kijevben a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) rendkívüli ülését megnyitva közölte: két ukrán katonai egység dezertálása miatt kerültek súlyos helyzetbe a Kijev által terrorellenesnek nevezett haderők Kelet-Ukrajnában, a Donyeck melletti Ilovajszk városánál folyó harcokban.

Ilovajszknál már csaknem egy hete vannak heves tűz alatt a város "felszabadításáért" küzdő önkéntesek és hivatásos katonák, akik folyamatosan erősítést, fegyvereket és lőszereket követelnek az ukrán államfőtől és a védelmi minisztériumtól.

Porosenko hangoztatta, hogy az Ukrajnába behatoló orosz csapatok a lázadók megsegítésére érkeztek, mivel az utóbbi időkben az ukrán "terrorellenes" erők komoly harci sikereket értek el az oroszbarát szeparatisták elleni harcokban. Kijelentette, hogy a kelet-ukrajnai helyzet rendkívül súlyossá vált, de - mint mondta - "kontrol alatt tartható". Ezért arra kért mindenkit, hogy ne essen pánikba, hogy "hideg fejjel és józan ésszel" hozzák meg a közös döntéseket a további lépésekről.

Anton Gerasenko, Arszen Avakov ukrán belügyminiszter egyik tanácsadója azt írta csütörtök este saját Facebook-oldalára: "Immár kész tény, hogy Putyin reguláris hadserege benyomult Ukrajnába."

Frissítés: a lázadók engedtek Putyin kérésének

A kelet-ukrajnai Moszkva-barát szakadárok - eleget téve az orosz elnök kérésének - pénteken beleegyeztek abba, hogy humanitárius folyosót nyissanak, amelyen az általuk körbezárt ukrán katonák elhagyhatják a harcteret. Olekszandr Zaharcsenko, a szakadárok önhatalmúlag kikiáltott "donyecki népköztársaságának miniszterelnöke" a Rosszija 24 tévének nyilatkozva pénteken közölte, hogy készek humanitárius folyosót nyitni, de a katonáknak ott kell hagyniuk páncélozott katonai járműveiket és lőszereiket.

MTI – alfahir.hu