Putyin: "Talán a NATO-val akarnánk háborúzni, vagy mi?"

Vlagyimir Putyin a Bloomberg hírügynökésgbek adott interjúban "lázálomnak" nevezte, hogy lerohanná a balti országokat, és beszélt saját utódlásáról is.

Oroszország új vezetőjének fiatal és érett embernek kell lennie - szögezte le az orosz államfő.  "Abból indulok ki, hogy a leendő vezetőnek eléggé fiatal, de érett embernek kell lennie" - mondta Putyin. "Egyelőre a magam ügyében semmiről sem döntöttem" - tette hozzá az orosz elnök, rámutatva, hogy Oroszországban szeptemberben parlamenti választások lesznek, és az elnökválasztásig még további csaknem két év van hátra. "Ezért abszolút korai még erről beszélni. Tudja, a modern, gyorsan változó világban egyszerűen káros erről beszélni" - tette hozzá

Kijelentette, nem érzi jogosultnak magát arra, hogy eldöntse, vállaljanak-e politikai szerepet a lányai. "Ők fiatalok,mégis felnőttek, és maguknak kell meghatározniuk a jövőjüket" - mondta, rámutatva, hogy a lányai tudománnyal és egyéb "nemes" és "szükséges" dolgokkal foglalkoznak, amelyekben örömüket lelik.

Az elnök szerint "semmilyen újdonság sincs" abban, hogy a régiók élére állami erőszakszervezetek egykori tisztségviselőit nevezte ki. Úgy vélekedett, az a fő, hogy az illető "növekedni akarjon, képes legyen erre a növekedésre, hogy szélesebb körű hatáskörrel és felelősséggel akarja szolgálni hazáját a munkaterületén". Emlékeztetett arra, hogy a régiók új vezetőinek is választásokon kell megmérettetniük magukat, és javaslataikat a helyi lakosság ítéletére kell bízniuk. Úgy vélekedett, hogy a regionális vezetők és a helyi lakosok között egyfajta "vegyi hatásnak" kell kialakulnia, és ha a helyiek megbíznak a vezetőkben, rájuk fognak szavazni.

Szót ejtett arról, hogy a kormányzó Egységes Oroszország támogatottsága a parlamenti választási kampány idején elhangzott bírálatok nyomán valamelyest visszaesett, de szavai szerint az ellenzéki pártok nem kínálnak reális megoldást. "Nem mondják ki, hogy készek-e magukra vállalni a felelősséget egyes nem népszerű, de végeredményben szükséges döntésekért" - fogalmazott az elnök.

Az orosz elnök "lázálomnak" nevezte azokat az állításokat, amelyek szerint Moszkva fenyegetést jelentene a balti államok számára, és kijelentette, hogy Oroszország "abszolút békeszerető" és együttműködésre törekvő külpolitikát kíván folytatni.

"Úgy gondolom, a politikával foglalkozó józan gondolkodású emberek tudatában vannak annak, hogy a balti államok elleni orosz fenyegetésre való hivatkozás teljes egészében lázálom. Talán a NATO-val készülnénk háborúzni, vagy mi?"

- tette fel a kérdést.

Felhívta a figyelmet arra, hogy míg

a NATO-országokban 600 millióan élnek, addig Oroszország lakossága 146 milliós.

"Igen, nukleáris hatalom vagyunk. De önök valóban azt feltételezik, hogy a Baltikum meghódítására készülünk a nukleáris fegyver bevetésével? Micsoda lázálom ez?"

- kérdezte az orosz elnök.

A Krímmel kapcsolatban, ahol a lakosság 70 százaléka orosz nemzetiségű, a többiek pedig anyanyelvi szinten beszélik az oroszt, azzal érvelt, hogy a nép akarata volt az egyesülés Oroszországgal. Kifogásolta, hogy amíg Koszovó esetében érvényt lehetett szerezni a népakaratnak, addig a Krím esetében ugyanezt nem akarják elismerni.

Kifejezte óhaját, hogy

Oroszország befolyása "lényegesen" nagyobb legyen a világban.

"De ezt mi abszolút békés és pozitív tartalommal töltjük meg: gazdaságival és humanitáriussal, olyan befolyással, amely a szomszédjainkkal való egyenjogú együttműködéssel függ össze. Ezt célozzuk a külpolitikánkkal és a külgazdasági tevékenységünkkel. Efelől senkinek ne legyen kétsége" - hangoztatta.

A kérdésre, hogy változtatott volna-e e bármit Oroszország nyugati politikáján, ha előre látja a dolgok alakulását, Vlagyimir Putyin kijelentette: "Nem, semmit sem tettem volna másképp. Úgy gondolom, hogy nyugati partnereinknek kellett volna sok mindent másképp csinálniuk."

"Hiszen amikor a Szovjetunió megszűnt létezni, egy új Oroszország jött létre, és mi egyszerűen kitártuk karjainkat nyugati partnereink felé. Emlékezzen vissza, mibe kerültek nekünk az olyan gesztusok, mint a lehallgató berendezés feltárása a moszkvai amerikai nagykövetségen.

Velünk senki sem járt el hasonlóképpen.

Úgy gondolja, hogy a CIA-nak nincsenek nálunk lehallgató berendezései? Persze, hogy vannak. Mi több, ők csak felerősítették az ilyen irányú tevékenységüket" - mondta az orosz elnök.

 

Forrás
MTI