2014. 04. 02. 16:10

Putyin utasítást ad a krími tatárok helyzetének rendezésére

Nemzetközi sajtószemle
2014-04-02

BERLINER ZEITUNG
www.berliner-zeitung.de

Felfüggesztette a NATO az Oroszországgal folytatott együttműködését, ezzel szemben szorosabbra kívánja fűzi kapcsolatát Ukrajnával. Az események hátterében a krími konfliktus áll. Ukrajna 2010-ben kijelentette, hogy egyik tömbhöz sem tartozik, az esetleges NATO-tagság lehetőségét pedig mind az ukránok, mind a transzatlani katonai szervezet kizárta.

INTERFAX
www.interfax.ru

Az Amerikai Egyesült Államok kongresszusa – 378 támogató és 34 ellenszavazattal – elfogadta azt a törvényjavaslatot, mely Ukrajna anyagi segítségéről és Oroszországgal szembeni szankciókról szól. Így Kijev 1 milliárd dolláros hitelt kaphat, illetve egy 50 milliós pénzügyi segélyt is „a demokrácia fejlesztésére, a korrupció elleni harcra, az igazságos és szabad választások levezetésére és a demokratikus intézmények megerősítésére.” A szankciós listára orosz és ukrán állampolgárok kerültek, akik a kongresszus szerint részt vehettek az „erőszakos folyamatok kibontakozásában”.

TRT HABER
www.trthaber.com

Telefonon gratulált Recep Tayyip Erdoğan török miniszterelnöknek Vlagyimir Putyin orosz elnök. Putyin volt az első külföldi politikus, aki a választási győzelem okán jókívánságait fejezte ki. Az Egyesült Államok részéről Marie Harf külügyminisztériumi szóvivő a választás magas részvételi arányát emelte ki. Gratulált Erdoğannak Bakir Izetbegović bosznia-hercegovinai, Ilham Aliyev azerbajdzsáni, Derviş Eroğlu észak-ciprusi és Nevaz Serif pakisztáni elnök is.

SABAH
www.sabah.com.tr

Tagadta a Fethullah Gülen vallástudós és az amerikai kormány közötti kapcsolatok vádját Marie Harf, az Egyesült Államok külügyminisztériumának szóvivője, mondván: a török néppel ünnepelnek a választások okán. A csalás lehetőségét felvető kérdést a szóvivő azzal hárította el, hogy az ilyen esetek kivizsgálása az illetékesek dolga. Harf tagadta azt is, hogy az Egyesült Államok a területén élő vallástudós, Fethullah Gülen miatt kritizálta volna a török vezetést, sőt kijelentette: felejtsék el a „Pennsylvaniában élő urat”. A közösségi oldalak blokkolása és az ellenzékre gyakorolt nyomás persze ettől még nem helyes – tette hozzá Harf.

DAILY SABAH
www.dailysabah.com

Élesen kritizálta Fethullah Gülen vallástudós mozgalmát a szervezethez kötődő Zaman napilap egyik publicistája, aki egyébként maga is jelentős szerepet tölt be a gülenista közösségen belül – írja a kormánypárti Daily Sabah. Hüseyin Gülerce újságíró szerint a mozgalom több nagy hibát is elkövetett: nem lett volna szabad háborút hirdetni a miniszterelnök ellen, nem lett volna szabad a dialógust konfliktusra cserélni, nem lett volna szabad beszállni a pártpolitikába (az ellenzéki CHP oldalán) és nem lett volna szabad szembemenni a többséggel. A publicista szerint a szervezet a vasárnapi kudarc dacára továbbra is hibázik, ahelyett, hogy visszatérne saját útjára.

THE GUARDIAN
www.theguardian.com

Gazdasági és kulturális okokkal magyarázza a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) magabiztos győzelmét a helyhatósági választásokon a brit Guardian. A baloldali napilap publicistája szerint Erdoğan egyik legnagyobb érdeme választói szemében, hogy egészen az utóbbi időkig el tudta kerülni a korrupciós vádakat, de még ha valójában korrupt is, gazdaságilag sikeres. Ez pedig sokat jelent a törökök számára, akik az AKP előtt csak olyan kormányokat láttak, amelyek egyszerre voltak a korruptak és sikertelenek. Kiemelendő az Erdoğan-jelenségben az is, hogy a miniszterelnök azokat a közép- és kelet-anatóliai rétegeket képviseli és hozta helyzetbe, akik korábban nem jutottak szóhoz a politikában, a nagyvárosi és a nyugati partvidéken élő kemalista elit pedig lenézte őket. Az ő szemükben a CHP továbbra is ezt a régi elitet jeleníti meg. A cikk kiemeli még Erdoğan erélyes kiállását akár a hazai, akár a nemzetközi színtéren, valamint a kurdok számára tett engedményeit.

WORLD BULLETIN
www.worldbulletin.net

Szíriai területeket vett tűz alá a török hadsereg, miután szír területről aknatalálat érte a határ török oldalán fekvő Yayladağı település mecsetjét. A támadásban egy személy sérült meg.

ITAR-TASS
www.itar-tass.com

Vladimir Putyin kifejezte szándékát arra, hogy megoldja a krími tatárok problémáját. Az orosz elnök, miután találkozott az oroszországi Tatárföld vezetőjével, Rustam Minnihanovval, közölte: utasítást fog adni, hogy ezen népcsoport lakosságának legitimitását Krímen kidolgozzák, illetve az ezzel járó infrastruktúrát is. Minnihanov az utóbbi időben többször találkozott Krímen az ottani krími tatár vezetőkkel, ahol megígérte nekik, hogy közben jár értük az orosz vezetőségnél.

EUOBSERVER
www.euobserver.com

Jacob Zuma dél-afrikai elnök bojkottálni fogja a héten megrendezésre kerülő EU-Afrika csúcsot, ugyanis szerinte az EU meghatározta, hogy mely afrikai vezetők vehetnek részt a találkozón. „Elmúltak azok az idők, amikor alattvalók voltunk, akiknek megmondták, hogy ki jöhet, ki nem jöhet” – tette hozzá Zuma Fokvárosban.

INTERNATIONAL BUSINESS TIMES
www.ibtimes.com

Irán az 1979-es teheráni túszdráma egyik résztvevőjét nevezte ki ENSZ-nagykövetének.  Hamid Aboutalebi, aki korábban belga és olasz nagykövet is volt, mos amerikai vízumot igényelt. A túszejtők 1979. november 4-től 444 napon (a Reagan-adminisztráció beiktatásáig) tartották fogva a teheráni amerikai nagykövetség alkalmazottait. Irán és az USA között éppen mostanában kezdett javulni a viszony, a vízumkérelemre azonban még nem érkezett válasz. Aboutalebi jelölése akár azzal is járhat – tekintettel a közelgő amerikai kongresszusi választásokra – , hogy szokatlan módon megtagadják egy ENSZ-diplomatának a vízum kiállítását. Az eseménynek akár az iráni atomprogramról folyó tárgyalásokra is hatása lehet.

Készítette az Ordosz műhely

(Felhívjuk olvasóink szíves figyelmét, hogy szemlénkben a dőlt betűkkel megjelent részek kommentárt jelentenek.)

alfahir.hu