2014. 08. 31. 19:31

Ráerőltették a szokásaikat a majákra - menniük kell a zsidóknak

Egy nyugat-guatemalai faluban élő őslakosoknak elegük lett a hat éve ott megtelepülő ortodox zsidókból, akik a katolikus hitet is igyekeztek - szerintük - aláásni.

fhKörülbelül 230 ortodox zsidót szólítottak fel a nyugat-guatemalai San Juan La Laguna faluban az őslakosok, hogy hagyják el a települést. A BBC szerint a falubeli öregek azzal vádolják a zsidó közösséget, hogy megpróbálják saját szokásaikat ráerőszakolni a nem zsidókra (minő meglepetés, nem is láttunk még ilyet - a szerk.)

A Lev Tahor közösség hat éve költözött a faluba. Az elmúlt pár napban összepakoltak és felkészültek, hogy elhagyják a falut, mely 150 kilométerre nyugatra található Guatemalavárostól.

Békések vagyunk, az incidenseket megelőzendő már el is kezdtünk kivonulni – mondta Misael Santos, a közösség tagja, aki szerint joguk lenne maradni, de lincseléssel fenyegették őket, ha nem mennek el (állításuk szerint legalábbis - a szerk.)

A helyiek szerint a ultraortodox csoport nemcsak a szokásaikat akarta rájuk kényszeríteni, hanem aláásta a katolikus hitet is. Könnyen elképzelhetjük, hogy egy mélyen hívő katolikus közösségben ezzel micsoda szimpátiát vívtak ki maguknak a csoport tagjai.

Akit érdekel az eredeti videó, itt megteheti. Természetesen a BBC videós anyagában véletlenül csak a zsidó csoport tagjait sikerült megszólaltatni. Bár igazából akkor lepődtünk volna meg, ha végre egyszer sikerült volna kiegyensúlyozottan beszálmolnia a mainstream médiának egy zsidókat is érintő hírről - a szerk.)

BBC.com nyomán - alfahir.hu