2014. 03. 26. 10:09

Rászállt a NAV Berkire

Berki Krisz­tián állítja: a kedvezőbb adózási feltételek miatt Amerikában van az állandó lakcíme. Már a NAV is vizsgálódik a volt Fradi-vezér ügyében – írta a Blikk.

Berki a TV2 Frizbi című műsorában elmesélte, hogy pár százmilliós vagyonnal rendelkezik. A közvetlen beszélgetés során azt is elárulta, hogy a kedvezőbb adózási feltételek miatt „csekkolt ki az országból", tartósan külföldi állampolgár, Amerikában van bejelentve.

A törvények szerint, ha valaki külföldi lakcímmel rendelkezik, és az adott ország és Magyarország között életben van a kettős adóztatást elkerülő egyezmény, akkor az illetőnek a lakcím szerinti országban kell adót fizetnie. Az egyezmény ugyanis legelőször a magánszemély állandó lakóhelyét tekinti illetőségnek az adózás szempontjából – magyarázta a Blikknek Aszalós Andrea, a NAV sajtóreferense.

Vadász Iván adószakértő szerint Berkinek itthon kell adóznia. Minden magyar állampolgár belföldi illetőségűnek minősül az adókötelezettség szempontjából, és korlátlan adókötelezettsége van. Ez azt jelenti, hogy a világi jövedelmét köteles itthon bevallani. Magyarul, ha magyar állampolgár, akkor minden évben adóbevallást kell adnia. A külföldi tartózkodás nem mentesít a magyarországi adózás alól – közölte a szakember.

blikk.hu - alfahir.hu