2014. 09. 16. 09:49

Rejtélyes támogatók

Rejtély, hogy kik támogatták csaknem félmilliárd – 440 millió – forinttal Bajnai Gordon országgyűlési kampányát. A „megbízható” volt miniszterelnök korábbi ígérete ellenére mindeközben elhagyta a süllyedő hajót: magára hagyta pártját a közelgő önkormányzati választások előtt.

A Haza és Haladás Egyesületnek július végén kellett volna közzétennie egymillió forint feletti támogatóinak névsorát, ezen ígéretének azonban a mai napig nem tett eleget. A Bajnai Gordon alapította szervezet mulasztását adatvédelmi okokkal indokolta, miszerint egyenként be kell szereznie a támogatók beleegyezését, ami folyamatban van. Arra sem hajlandó választ adni, hogy egyáltalán hány egymillió forint feletti támogatója volt 2013-ban, illetve, hogy közülük eddig hányan – kik és mely szervezetek – járultak hozzá nevük nyilvánosságra hozatalához. Azt sem lehet tudni, hogy a támogatók névsorának közzétételére mikor kerül sor az eredetileg megadott, július végi időpont helyett. Ez pedig nagyon fontos lenne, hiszen ebből derülhetne ki, pontosan kik támogatták Bajnai országgyűlési kampányát.

Egyelőre annyi ismert, hogy az egyesületnek a tavalyi évben 447 milliós bevétele volt, ennek majdnem egésze, 439 millió forint különböző támogatásokból származott. Az már szinte köztudott, hogy Bajnai és alapítványa mögött a Soros Györgyhöz köthető Center for American Progress (CAP), az amerikai Demokrata Párthoz közel álló szervezet áll. Ők tavaly 454 ezer dollárral, vagyis 106 millió forinttal támogatták a Haza és Haladás-t, 2012 és 2011-ben szintén kb. ugyanennyivel, 110 millió forinttal. Az alapítvány 2013-as bevétele 127 millió forint volt, ebből 115 millió származott adományokból, tehát szinte teljes mértékben az USA-ból finanszírozták. A súlyos kudarcot jelentő áprilisi választások és Bajnai visszavonulása miatt azonban elapadtak ezek a források, s az Együtt többmilliós hitel felvételére kényszerült önkormányzati kampányának finanszírozása érdekében.

A Népszabadság információi szerint Bajnai a teljes politikából kivonult, miután a világ egyik vezető infrastrukturális befektetésekre szakosodott alapkezelője, a Meridiam operatív irányításért felelős ügyvezető igazgatójává nevezték ki. Az Együtt vezető politikusai szerint Bajnai megvárhatta volna a választást, s besegíthetett volna a baloldal közös főpolgármester-jelöltjének, Falus Ferencnek.

Nem tette, „kár” érte.

mno.hu – alfahir.hu