Rémisztő! - Nukleáris fegyverrel ijesztget az ISIS

Az Iszlám Állam propagandamagazinja, a Dabiq 9. száma, a „Tökéletes Vihar” című cikkében eljátszik a gondolattal, hogy mi lenne akkor, ha korrupt pakisztáni hivatalnokokon keresztül megszerezne egy atomfegyvert az ISIS. A írást egy fogságba esett nyugati fotóriporter, egy brit túsz jegyzi.

Mindez az ijesztő eszmefuttatás szerint lehetséges, hiszen a terrorszervezet az elmúlt 12 hónapban eddig is képes volt fejlett fegyverekhez jutni, tankokhoz, légvédelmi rakétákhoz, fejlett kézi fegyverekhez, nyugat-európai, amerikai, de akár orosz vagy kínai fegyverkereskedőktől.

Ehhez meglenne a pénzügyi forrása is a szélsőséges milíciának, hiszen becslések szerint mintegy 2 milliárd dollár felett rendelkezik. Ezt a bevételt a megszállt területeken lévő iraki és szíriai olajmezőkből, a lakosságra kivetett adókból és az elrabolt műkincsekből nyerhette ki a barbár horda.

A cikk hipotézise szerint az Afrikán keresztül - esetleg a terrorcsoportnak amúgy is hűségesküt fogadó Boko Haram segítségével - a kérdéses tárgy mozgatása keletről-nyugat lehetséges is, hiszen a kolumbiai drogszállítmányok is szabadon mozognak a fekete kontinensen keresztül Európába, tehát ez az útvonal visszafele is járható. A Iszlám Állam lassan amúgy is egy globális mozgalom.

Az atomtöltet Mexikóból, csempészalagutakon keresztül akár az Egyesült Államokba is bejuthat, majd annak szállítója elkeveredhet a többi 12 millió „illegális” bevándorló között, a bombával a csomagtartójában. Az illegális kifejezést a migránsokra értve nem jelen cikk írója, hanem az ISIS-újság szerzője használta idézőjelbe téve.

A Dabiq publicistája elismeri, hogy ez a forgatókönyv erőltet, de hozzáteszi, hogy ez az egész mégis csak lehetségesebb, mint akár egy ével ezelőtt. Hozzáteszi a nyugati titkosszolgálatoknak az is nehézséget okoz, hogy az ISIS több ezer tonna robbanásveszélyeshez ammónium-nitráthoz juthat hozzá könnyedén.

Nem mellesleg a The Idepedent szerint a cikk szerzőjeként az a John Cantlie van feltüntetve, aki két éve az ISIS fogságban van, és akit gyakran felhasznál az ISIS propagandacélokra, érdekes „karriert kínálva” az egykori fotóriporternek.

A brit belügyminiszter, Theresa May arra figyelmeztet, hogy a militáns csoport lehet az első igazi terrorállam, megjegyezte, hogy eddig Istennek hála a terroristák még nem támadtak vegyi, biológiai vagy nukleáris fegyverrel. A terrorszervezet egyes tagjai, korábban is azzal fenyegettek, hogy úgynevezett piszkos atombombát készíthetnek a kezükben került radioaktív anyag felhasználásával. A Reuters még tavaly júliusban jelentette, hogy az IS valóban lopott nukleáris anyagokat a Moszuli Egyetemről.